Štýl

Mesiac fotografie ponúka 25 výstav, headlinerom je spevák Bryan Adams

"Najväčší priestor venuje festival výstave kanadského speváka, hudobníka, skladateľa, ale aj uznávaného fotografa Bryana Adamsa."

TASR, 31. októbra 2023 12:53
Na snímke vernisáž výstavy Tekuté piesky autorov Martin Štrba, Martin Kollár a Ester Sabik v rámci festivalu Mesiac fotografie v Galérii mesta Bratislavy (GMB) v Pálffyho paláci v Bratislave 2. novembra 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie. Jeho headlinerom je kanadský spevák Bryan Adams. V poradí 33. ročník festivalu prinesie 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov na 20 miestach v Bratislave. Štyri výstavy sa konajú v Slovenských inštitútoch vo Viedni, Budapešti, Prahe a Berlíne.

"Festival má dve témy, jedna sa týka rozpadu Československa a vzniku dvoch samostatných republík, dvoch kultúr. Snažili sme sa klásť dôraz na to, čo tomu predchádzalo, aký bol stav fotografie na Slovensku, v Česku pred rokom 1993," uviedol pre TASR na pondelkovej tlačovej konferencii riaditeľ festivalu Václav Macek.

Jeho druhou témou je fotografia v Oriente. V časti Na východ od raja ponúkne šancu zoznámiť sa s tým, čo sa dnes deje v Iráne alebo v Afganistane prostredníctvom tvorby fotografiek Maryam Firuzi, Gohar Dashti, Fatimah Hossaini, ale aj Jiřího Turka. "Autorky prinášajú sugestívne svedectvo o tom, ako sa najmä ženám ťažko žije v exotických, mimoriadne uzavretých kultúrach, ktoré ovláda cenzúra, násilie a patriarchálny životný štýl," približuje Macek.



V programe je zaradená aj rekonštrukcia výstavy Hra na štvrtého (Michal Pacina, Rudo Prekop, Tono Stano) z roku 1986.
Návštevníci Mesiaca fotografie uvidia aj expozíciu z fondov Štátnej bezpečnosti a jej sledovania Milana Lasicu, Júliusa Satinského alebo Dominika Tatarku.

O súčasnej podobe českej a slovenskej fotografie podajú správu diela od autorov ako Peter Župník, Jana Šturdíková, Miro Nôta, Boris Németh, Lena Jakubčáková. "Smerovanie nastupujúcej generácie predstaví kolektívna výstava Vo vnútri k 33. výročiu založenia Inštitútu tvorivej fotografie v Opave," dodáva Macek.

Upozornil tiež na surrealistickú fotografiu francúzskeho autora Gilberta Garcina, ktorá ponúkne slovenskému divákovi šancu sledovať dialóg 90. rokov s modernou 30. rokov.

Najväčší priestor venuje festival výstave kanadského speváka, hudobníka, skladateľa, ale aj uznávaného fotografa Bryana Adamsa. V Bratislave predstaví výber z fotografických sérií Wounded (Zranení) a Exposed (Odhalení). Tá zahŕňa portréty osobností ako Kate Moss, Amy Winehouse, britská kráľovná Alžbeta, Mick Jagger, Pink, Pamela Anderson a ďalších.

Súčasťou Mesiaca fotografie (1. - 30. 11.) budú diskusie, workshopy i filmové projekcie.



Komentáre