Štýl

Galéria Nedbalka predstaví výstavu Fera Liptáka Nad rozliatym mliekom

"Autor sa inšpiruje každodenným životom, z ktorého si robí kreslené zápisky, sám ich nazýva "zákresníky", ktoré neskôr prenesie ako maľbu na plátno."

TASR, 27. októbra 2023 18:30
Snímka z vernisáže výstavy Nad rozliatym mliekom výtvarníka Fera Liptáka v Galérii Nedbalka v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR Dano Veselský

Nad rozliatym mliekom je názov výstavy malieb na plátne známeho slovenského scénografa, výtvarníka a ilustrátora Fera Liptáka. Priaznivcom výtvarného umenia ukáže, ako autora fascinuje detské videnie sveta. Diela charakteristické výraznou farebnosťou si môžu pozrieť v Galérii Nedbalka v Bratislave. Výstava potrvá do 21. januára 2024.

"Pre vystavené diela je príznačná určitá schéma. Hlavným motívom sú postavičky, ktoré sa pozerajú na svet očami nevinného dieťaťa," vysvetľuje kurátorka Alexandra Kočišková. Dodáva, že prostredníctvom postavičiek autor láskavým humorom a nežnou satirou podáva pohľad na spoločenské i individuálne problémy, či životné skúsenosti. "Alebo vtipne zobrazuje rôzne ustálené slovné spojenia, pričom samotné dielo je založené na slovnej hračke," poznamenáva k dielam, ktoré charakterizuje výrazná farebnosť a vyžaruje z nich až detská radosť zo samotného aktu tvorby.

Na snímke výtvarník Fero Lipták počas vernisáže jeho výstavy Nad rozliatym mliekom výtvarníka Fera Liptáka v Galérii Nedbalka v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR Dano Veselský


Príkladom je dielo Nastrelujem vlasy, kde Lipták výstižne podáva detské, doslovné chápanie slovného spojenia. Postavička tu drží v ruke zbraň, pištoľ, ktorou si nastreľuje vlasy. Autor sa inšpiruje každodenným životom, z ktorého si robí kreslené zápisky, sám ich nazýva "zákresníky", ktoré neskôr prenesie ako maľbu na plátno.

"Najlepšie sú obrazy, ktoré vnikajú akoby mimo mňa. Tie, nad ktorými veľa premýšľam, sú vydreté. A najhoršie. Bez nápadu je zbytočné maľovať. Často ma inšpirujú slovné hračky. Niekedy sú moje obrazy skôr kreslené vtipy," priznal Fero Lipták. Okrem malieb na plátno sa venuje aj linorytu či maľbe na geotextílie. Objavuje nové formálne prostriedky v prípade maľby či linorytu, ale aj vo svojej scénografickej tvorbe. Maliarsku a grafickú tvorbu prezentoval na viacerých samostatných či kolektívnych výstavách na Slovensku i v zahraničí.

Snímka z vernisáže výstavy Nad rozliatym mliekom výtvarníka Fera Liptáka v Galérii Nedbalka v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR Dano Veselský




Komentáre