Štýl

Unikátne fotografie Jana Saudka vystavujú v prešovskej Caraffke

"Výstava Saudek: Life predstavuje najmä staršie a nie celkom typické Saudkove fotografie. Sám o nej hovorí ako o svojej "najslušnejšej výstave"."

TASR, 6. októbra 2020 13:47
Výstava fotografií Jan Saudek: Life bude v prešovskej galérii Caraffka inštalovaná do konca októbra. Foto: Arnold Horváth

V posledný septembrový deň, tesne pred vyhlásením núdzového stavu, sa v prešovskej galérii Caraffka uskutočnila vernisáž jedinečnej výstavy českého fotografa Jana Saudka: Life. Ide o exkluzívny výber fotografií, ktorý mapuje najmä staršiu tvorbu umelca. Nenájdeme tu typickú kontroverznú Saudkovu tvorbu, legenda svetovej fotografie chce touto výstavou osloviť najmä mladú generáciu a deti. "Snažil som sa byť veľmi decentný, vyberať veľmi starostlivo a vyskladať výber fotografií tak, aby som nikoho neurazil," spomenul vo video príhovore na vernisáži Jan Saudek.

Ústrednou témou výstavy SAUDEK: Life je odhaliť umelcove židovské korene, spomienky na holokaust a krivdy komunistického režimu. Ale aj téma rodičovstva, silného puta medzi rodičmi a deťmi, spomienky na detstvo a hodnoty rodiny. Hlavným vizuálom výstavy je Saudkov autoportrét z roku 1966, na ktorom mladý Jan Saudek drží v náručí svojho novonarodeného syna.
Producent výstavy Milosh Harajda. Foto: Arnold Horvath

Podľa pôvodného plánu ambasádorky výstavy Edity Hudákovej a producenta Milosha Harajdu, ktorý po Košiciach priniesol exkluzívnu kolekciu Saudkových fotografií aj do svojho rodného mesta, sa mal Jan Saudek na vernisáži v Prešove zúčastniť aj osobne. Kvôli zhoršujúcej sa situácii a prísnym opatreniam v súvislosti s korona vírusom v Čechách i na Slovensku to však nebolo možné. Jan Saudek sa návštevníkom a organizátorom výstavy prihovoril aspoň prostrednícvom videa, ktoré nahral špeciálne pre túto vernisáž. Práve v ňom spomenul, koho predovšetkým by na výstave uvítal: "Mládež, študentov, deti, nádej a budúcnosť nášho národa. Nech sa prídu pozrieť, možno im táto výstava niečo povie. A ak áno, aspoň jedinému, tak môj život mal zmysel."
Výstava Saudek: Life bude v prešovskej galérii Caraffka inštalovaná do konca októbra. Foto: Arnold Horvath

Mestská galéria Caraffka v Prešove vznika v roku 2012 vydarenou rekonštrukciou historickej budovy v centre mesta známej ako Caraffova väznica. Ide o jednu z mála zachovaných neskoro gotických pamiatok v Prešove. Bola postavená v prvých rokoch 16. storočia a najskôr slúžila ako sklad sudov priľahlej mestskej vinárne. Pomenovanie dostala koncom 17. storočia počas tzv. Prešovských krvavých jatiek. Vtedy vo vykonštruovanom procese v Prešove pod vedením cisárskeho generála Antonia Caraffu z Neapola postupne väznili, mučili a verejne popravili 24 uhorských zemanov a mešťanov. Jednu z mučiarní zriadil Caraffa v podzemí dnešnej radnice, ktorá vtedy s Caraffovou väznicou tvorila jeden celok. No priamo v nej obete Caraffovho súdu väznení neboli. Ako mestské väzenie slúžila budova na konci 19. storočia. Neskôr v nej bol mestský archív. Po poslednej rekonštrukcii slúži ako priestor pre umenie a kreativitu.
Hoci väčšinou ponúka miesto mladej generácii a lokálnym umelcom, tentoraz sa stala dôstojným priestorom pre výnimočný výber diel jedného z najznámejších a najkontroverznejších svetových umelcov v oblasti fotografie.


Komentáre