Štýl

Národná cena za dizajn predstavuje nominácie a vybrané projekty

"Slovenské centrum dizajnu pripravuje v priestoroch Hurbanových kasární v Bratislave aj výstavu, jej otvorenie sa pre momentálne platné opatrenia posúva na koniec novembra. "

TASR/Webmagazin.sk, 13. novembra 2020 12:35
Na archívnej snímke pohľad na inštaláciu výstavy NCD 2018. Foto: Facebook Národná cena za dizajn

Národná cena za dizajn (NCD), najväčšia prehliadka slovenského komunikačného dizajnu, predstavuje nominácie a online prehliadku vybraných projektov. Do 17. ročníka NCD sa prihlásilo 469 diel. "Je to historicky rekordný počet, takmer dvojnásobný nárast oproti poslednému ročníku," uviedla Mária Rišková, riaditeľka Slovenského centra dizajnu (SCD), ktoré je vyhlasovateľom súťaže spolu s Ministerstvom kultúry SR.

Prihlásené projekty hodnotila počas leta medzinárodná porota v zložení Marlies Wirth (Rakúsko), Rastislav Uličný (SR), Adéla Svobodová (ČR), Jacek Mrowczyk (Poľsko) a kurátor NCD 2020 Boris Meluš. Porota vybrala 277 diel na výstavu a z nich 51 nominovaných diel v 11 kategóriách - animácia a video, digital, identita, kampaň, knihy a publikácie, nové horizonty, obal a objekt, písmo, plagát a vizuál, priestor a študentský dizajn. "Tento ročník je veľmi silný. Ide o výber z toho najlepšieho, čo sa v komunikačnom dizajne za dva roky na Slovensku vytvorilo," zhodnotil Meluš.
Bez popisu Foto: Facebook Národná cena za dizajn

Vybrané projekty a nominovaných si môžu záujemcovia pozrieť na webstránke ocenenia ncd.scd.sk. "Pripravili sme vizuálne zaujímavú prehliadku diel, ktorá dobre funguje v online priestore," avizuje Meluš.

Slovenské centrum dizajnu pripravuje v priestoroch Hurbanových kasární v Bratislave aj výstavu, jej otvorenie sa pre momentálne platné opatrenia posúva na koniec novembra. O presnom dátume otvorenia budú organizátori informovať na svojich sociálnych sieťach. Víťazov Národnej ceny za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn vyhlásia v online prenose začiatkom decembra. Okrem hlavných cien v jednotlivých kategóriách oznámia aj ostatné ocenenia – ceny pre osobnosti/kolektívy dizajnu a špeciálne uznania.

Komentáre