Štýl

CE ZA AR 2020: Aj malé verejné priestory môžu byť funkčné i vkusné

"Drevená promenáda pri Malom Dunaji, Korzo Zálesie a oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci získali prestížne ceny Slovenskej komory architektov."

TASR/Webmagazin.sk, 30. októbra 2020 13:15
Korzo Zálesie pri Malom Dunaji. Foto: Juraj Krumpolec a Michal Zajaček

Aj malé obce potrebujú kvalitný verejný priestor, ktorý ponúkne možnosť rekreácie, prechádzky a stretávania sa nielen miestnych obyvateľov, zaznelo na tohtoročnom odovzdávaní prestížnych cien za najlepšie architektonické diela končiaceho sa roka 2020. Dokonalým príkladom je promenáda pri Malom Dunaji v obci Zálesie. Prírodný priestor začali najprv svojpomocne kultivovať a upravovať aktívni občania obce. Vyčistili a upravili chodník, postupne postavili štýlové drevené altánky, či vyhliadkový maják s informačnými tabuľkami o miestnej faune.

Zo zanedbaného brehu atraktívne turistické miesto


V tomto roku pribudlo aj približne sto metrov dlhé drevené prechádzkové mólo, ktorého súčasťou sú oddychové plošiny nad hladinou Malého Dunaja, či altánky so sedením. KORZO Zálesie, vybudované z cezhraničného projektu Danube Bike&Boat, kde vedúcim partnerom bol Bratislavský samosprávny kraj, sa ocitlo medzi 21 nominovanými dielami na ocenenie CE ZA AR 2020 v kategórii exteriér. Autormi projektu sú architekti Vojtech Krumpolec a Peter Derevenec.
Táto jedinečná stavba prispela k postupnému pretváraniu zanedbaného pobrežia rieky na živú dedinskú promenádu. Priestor v súčasnosti umožňuje prechádzky v prírode, objavovanie fauny a flóry a slúži ako oddychové miesto pre vodákov, cykloturistov a v neposlednom rade pre domácich obyvateľov. Bývalé smetisko na brehu rieky vystriedala oddychová plocha s malou rozhľadňou, dreveným mólom na vyloďovanie a korzovanie a prístreškami na piknik. Takisto pribudol prírodný amfiteáter pre malé kultúrne aktivity s výhľadom na vodu a prvá etapa vstupného objektu – informačného a kultúrneho centra s občerstvením. Všetko časom splynie s prírodou naokolo. Každý kubík použitého dreva bude nahradený zasadeným stromom.
Promenáda Korzo Zálesie pri Malom Dunaji získala ocenenie CE ZA AR 2020 v kategórii Exteriér. Foto: Juraj Krumpolec a Michal Zajaček


Kvalitné verejné priestory oživujú komunitný život


Ocenenie v kategórii Interiér získalo Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci, autorom návrhu je skúsený architekt Matúš Bišťan, ktorý má za sebou niekoľko podobných úspešných knižničných projektov. Pre nové oddelenie knižnice bolo vyčlenené miesto v rekonštruovanom Mestskom kultúrnom stredisku, pozdĺžny priestor s veľkými oknami na jednej strane. Keďže v priestore s plochou 150 m2 bolo treba uskladniť 15 000 zväzkov, hlavnou výzvou projektu bolo vymyslieť riešenie, ktoré nezaplní celý priestor regálmi. V rámci knižnice by totiž mala byť tichá študovňa, priestor na prácu s počítačom a otvorený priestor, kde je možné usporiadať menšie podujatia do 30 ľudí. Ako hovorí vedúca knižnice
Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci získalo ocenenie CE ZA AR 2020 v kategórii Interiér. Foto: Pavel Meluš, Juraj Marko

„Potrebovali sme tiež priestor, kde by mohli zmysluplne tráviť čas deti, ktoré po škole nechcú byť samé doma. V oddelení odbornej literatúry si môžu urobiť domáce úlohy, čítať zaujímavé knihy a vytvárať nové priateľstvá. Sú tu aj vo väčšom bezpečí, pretože kedykoľvek môžu osloviť naše knihovníčky.“ Knižnica v čase, keď náš život neovplyvňoval núdzový stav v súvislosti s pandémiou, naozaj plní aj funkciu akého si knižného spoločenského klubu, kde sa stretávajú deti po škole.
Priestor oddelenia knižnice tvorí jednoliaty strohý betónový skelet bez priečok. Základným prvkom interiéru je zaoblený regál výrazne žltej farby, ktorý svojím tvarom rozčleňuje vyššie spomenuté zóny. Tam, kde má regál najväčší polomer, vzniká čitáreň s výhľadom na mesto a dobrým svetlom - to je priestor pre verejné podujatia. Priestory, ktoré vyčleňuje menší polomer regálu, sú počítačové pracovisko a tichá študovňa.
Ocenené oddelenie knižnice v Senci je dôkazom, že ak sa spoja otvorení a zanietení ľudia v malých inštitúciách a štátnej správe s dobrými architektmi, výsledkom je funkčný a vkusný priestor, ktorý sa stáva živými centrom komunitného života.
Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci získalo ocenenie CE ZA AR 2020 v kategórii interiér. Foto: Pavel Meluš, Juraj Marko

Komentáre