Štýl

CE ZA AR 2020: Cenu verejnosti získala lesná sauna

"Sauna v starom ovocnom sade s výhľadom na Spišský hrad získala uznanie verejnosti nielen pre svoju architektúru, ale najmä koncept."

TASR/Webmagazin.sk, 13. októbra 2020 13:37
Verejná lesná sauna stojí neďaleko obce Spišský Hrhov. Foto: Lukáš Procházka

Na úpätí lesa v Spišskom Hrhove, v starom ovocnom sade s výhľadom na Spišský hrad stojí sauna originálna svojou architektúrou i konceptom. Je zadarmo prístupná každému, kto si ju rezervuje na nerušený zážitok. Sauna má navonok netradičný tvar, ale vnútri je postavená podľa tradičných techník. Je bez prívodu elektriny, kúri drevom v piecke a ochladzuje vodou z potoka. Jedinými podnetmi z okolia sú hviezdna obloha a zvuky lesa.

Lesná sauna zadarmo slúži obyvateľom Spišského Hrhova a turistom. Z nadšenia pre dobrú vec a za pomoci stoviek ľudí ju postavili občianske združenia Woven, Centrum architektúry a Čierne diery za pomoci obecného podniku Hrhovské služby. Finančné prostriedky vyzbierali v crowdfundingovej kampani. Stavba a realizácia nevšedného projektu stála 12 tisíc eur. Saunu prevádzkujú miestni obyvatelia Spišského Hrhova. Za rok fungovania si saunu rezervovalo zhruba 1700 ľudí. Nezaznamenali žiaden vandalizmus.

Verejná lesná sauna pri Spišskom Hrhove je inšpirovaná podobnými škandinávskymi projektmi. Foto: Lukáš Procházka


Projekt lesnej sauny v Spišskom Hrhove bol v súťaži o cenu za najlepšiu architektúru roka 2020 nominovaný v kategórii Fenomény architektúry. Tu hlavnú cenu nezískal, odniesol však Cenu verejnosti v online hlasovaní na portáli cezaar.tv. Verejnosť tak ocenila zaujímavý koncept trávenia voľného času, kultiváciu a netradičnú formu využitia verejného priestoru a nakoniec aj prácu tímu štyroch architektiek, ktorý tvoria Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková.

Na projekte spolupracovalo aj združenie Čierne diery, ktoré sa snaží oživiť záujem verejnosti o zanikajúce historické pamiatky, ale takisto sa angažuje pri realizácii zaujímavých nových projektov, ktoré oživujú, kultivujú a inak skvalitňujú mestské, vidiecke, či prírodné prostredie. Na svojej facebookovej stránke uvádzajú, že po projekte lesnej sauny v Spišskom Hrhove sa im ozvalo zhruba 20 iných subjektov, ktoré by mali o podobnú stavbu s podobným konceptom záujem.
Lesná sauna ponúka úplne iný zážitok zo saunovania i z kontaktu s prírodou. Foto: Lukáš Procházka



Komentáre