Štýl

Expozícia gotického umenia Zvolenského zámku má cez 70 malieb a sôch

"Téma expozície úzko súvisí so samotným objektom zámku, jedným z najväčších stredovekých hradov na Slovensku a dominantou stredoslovenskej gotickej cesty. "

TASR, 12. júla 2022 10:50
Na archívnej snímke (SNG) Zvolenský zámok vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Viac než 70 malieb a sôch z najbohatšej kolekcie gotického umenia na Slovensku, ktorá sa nachádza v zbierkach Slovenskej národnej galérie (SNG), sprístupnili v týchto dňoch v SNG na Zvolenskom zámku. Vystavené artefakty sú súčasťou novej dlhodobej expozície s názvom Gotické umenie.

Ako informuje SNG, po dlhšej pauze a uzavretí získala expozícia gotického umenia na Zvolenskom zámku úplne novú podobu. "Dlhodobá expozícia predstavuje kolekciu stredovekého sochárstva a maliarstva na Slovensku jedinečnú počtom vystavených diel, ako aj zameraním na obdobie 14. – 16. storočia," uvádza SNG.

"Vystavenými dielami nechceme predstierať hitparádu umeleckej kvality. Naopak, odbornej aj laickej verejnosti sa snažíme sprístupniť čo najviac originálnych artefaktov zo zbierok SNG. V menšej miere tu prezentujeme aj kópie ikonických diel od Majstra Pavla z Levoče," hovorí kurátor expozície a vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG Dušan Buran.

Téma expozície úzko súvisí so samotným objektom zámku, jedným z najväčších stredovekých hradov na Slovensku a dominantou stredoslovenskej gotickej cesty. Úvodná sála je venovaná lokálnemu fenoménu nástenného maliarstva – transferom z tzv. starej fary vo Zvolene z druhej polovice 15. storočia. Naopak, tvorbu Majstra Pavla, najvýznamnejšieho rezbára raného 16. storočia, uvidia návštevníci trochu inak. Vystavené sú rôzne druhy kópií jeho najdôležitejších diel. Vytvorili ich pri príležitosti svetových výstav v Bruseli 1958 a Montreale 1967.

"Expozícia tak poskytuje priestor na stretnutie s autentickým gotickým umením, ale zároveň provokuje k úvahám o rozličných formách aj funkciách kultúrneho dedičstva a potrebe jeho ochrany," dopĺňa Buran.



Komentáre