Štýl

Ľubica Skusilová sa v Bratislave predstavuje výstavou Trojruža

"Vystavené diela dostali rozprávkové názvy, sú medzi nimi Tri želania, Živá voda, diptych Kde sa piesok lial... A voda sypala a ďalšie. "

TASR, 30. júna 2022 13:34
Galéria Nadácie Slovak Press Photo predstavuje v priestore primárne určenom pre fotografiu prvýkrát výtvarné diela. Foto: Archív Ľubice Skusilovej

Po minuloročnej prezentácii v galérii Encián na Skalnatom plese, najvyššie položenej galérii na Slovensku, predstavuje Ľubica Skusilová po prvý raz svoju tvorbu v Bratislave. V Galérii Nadácie Slovak Press Photo otvorila v utorok večer výstavu pod názvom Trojruža, na ktorej premiéruje olejomaľby a diela vytvorené vrstvením akrylových farieb.

"Prináša do mesta v letných mesiacoch kúsok tatranského osvieženia a pozýva na krátku umeleckú zastávku všetkých tých, čo sa radi obklopujú krásou a snívajú s otvorenými očami a srdcom," avizuje organizátor výstavy inštalovanej na 2. poschodí Zichyho paláca.
Výstava Trojruža potrvá v Bratislave do 31. augusta. Foto: Archív Ľubice Skusilovej

Ľubica Skusilová je rodáčka z Liptovského Mikuláša, bratislavskému publiku sa predstavuje takmer dvadsiatkou obrazov. "Výstavu sme nazvali Trojruža, lebo si želáme, aby ste sa spolu s nami cítili ako v rozprávke, a tiež preto, že je to jeden z autorkiných najmonumentálnejších obrazov, ktorý verejnosť vidí prvýkrát," uviedla na vernisáži kurátorka Miroslava Grajciarová. "Ľubicine obrazy sme pomenovali tak, aby ste dokázali preniknúť k ich podstate, vstúpiť do dvoch miestností, a neodísť, kým si nevezmete pocit, čo ponúkajú," priblížila kurátorka.
Sochárka Jana Brisudová a maliarka Noemi Kolčáková s Ľubicou Skusilovou na vernisáži jej výstavy Trojruža. Foto: Archív Ľubice Skusilovej

V prvej miestnosti nájdu návštevníci abstrakcie, ktoré autorka vytvorila originálnou výtvarnou technikou - vrstvením akrylových farieb. Vystavené diela dostali rozprávkové názvy, sú medzi nimi Tri želania, Živá voda, diptych Kde sa piesok lial... A voda sypala a ďalšie. V druhej miestnosti si môžu pozrieť obrazy inšpirované slovenskou prírodou a portréty, ktoré Skusilová vytvorila klasickou technikou - olejom. "Už pri prvom stretnutí s jej dielom a výtvarným myslením ma fascinovalo, ako Ľubica Skusilová interpretuje tak banálne motívy, ako sú lúka či krajina. S údivom sledujeme detaily krehkých pestrofarebných lupeňov kvetín, stoniek vtlačených do zelenej plochy," dodáva Grajciarová k tvorbe autorky, ktorú prirovnáva ku chemikovi v laboratóriu. "Necháva farbu stekať, kvapkať, prskať."
Galéria Nadácie Slovak Press Photo predstavuje v priestore primárne určenom pre fotografiu prvýkrát výtvarné diela. Foto: Archív Ľubice Skusilovej

Galéria Nadácie Slovak Press Photo predstavuje v priestore primárne určenom pre fotografiu prvýkrát výtvarné diela. "Energia Ľubice Skusilovej nás presvedčila o tom, že v lete si oddýchneme od všetkých fotografií, načerpáme novú energiu s niečím sviežim, pekným a v septembri sa zase vrhneme do novinárskej fotky a prinesieme ďalšie výstavy," uviedla pre TASR riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Výstava obrazov Skusilovej potrvá do 31. augusta.

Komentáre