Štýl

V Múzeu slovenskej dediny predstavia tradície, folklór a remeslá Turca

"Počas pásma Gajdošské piesne a tance z Turca sa návštevníci započúvajú do autentického turčianskeho repertoáru o 11.30 h a 14.30 h v podaní Folklórneho súboru (FS) Turiec."

TASR, 7. júla 2022 11:49
Na archívnej snímke Múzeum slovenskej dediny v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Kultúru, tradície, folklór a remeselnú výrobu regiónu Turiec spoznajú v nedeľu (10. 7.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Turčianska nedeľa. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že počas pásma Gajdošské piesne a tance z Turca sa návštevníci započúvajú do autentického turčianskeho repertoáru o 11.30 h a 14.30 h v podaní Folklórneho súboru (FS) Turiec. "O zvykoch počas svadobného čepčenia nevesty v Turci sa presvedčia počas vystúpenia FS Turiec o 12.30 h," uviedla Kiripolská.

Pripravené budú aj ukážky technologických postupov niektorých tradičných turčianskych remesiel. "Ľudovo-umeleckí výrobcovia predvedú napríklad tkanie plátna a kobercov na krosnách či zdobenie medovníkov. Paličkovanú čipku predstaví formou výstavky prác a ukážok paličkovania občianske združenie Pôvabnica Turca," dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

Na čítanie príbehov a povestí, ktoré bližšie predstavia región Turca, pozývajú organizátori do pošty z Necpál o 10.00 h, 12.00 h a 14.00 h. "Pre najmenších návštevníkov budú pripravené kratochvíle – napríklad kolkáreň a rôzne detské hry. Šikovnosť predvedú ľudovo-umeleckí výrobcovia a predajcovia," priblížila Kiripolská s tým, že súčasťou podujatia budú aj evanjelické služby Božie v drevenom kostole z Rudna o 13.30 h.


Komentáre