Hudba a film

Zverejnili nominácie na Dosky 2022, mená víťazov vyhlásia 24. októbra

"Na ocenenie najlepšia réžia sú nominovaní Andrej Petrovič, Ján Luterán a Alžbeta Vrzgula za réžiu inscenácie Ponížení a krvilační."

TASR, 15. októbra 2022 9:30
Na archívnej snímke režisér Ján Luterán. Foto: TASR - Dano Veselský

Asociácia súčasného divadla (ASD) oznámila nominácie na Divadelné ocenenia sezóny Dosky 2022. Nominácie určuje odborná divadelná obec, v 25. ročníku hlasovalo 36 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Mená víťazov vyhlásia počas ceremoniálu 24. októbra v Teatro Colorato v Bratislave.

V kategórii najlepšia inscenácia sezóny je nominovaná hra Bélu Pintéra Špina v réžii Jána Luterána (Činohra Slovenského národného divadla), inscenácia Extáza/Obrazy o nej v réžii a choreografii Andreja Petroviča (Balet Štátneho divadla Košice) a Zlodejka kníh podľa románu Markusa Zusaka (Nové divadlo Nitra).

Na ocenenie najlepšia réžia sú nominovaní Andrej Petrovič (Extáza/Obrazy o nej), Ján Luterán (Špina) a Alžbeta Vrzgula za réžiu inscenácie Ponížení a krvilační (Uhol_92, Bratislava).

V kategórii najlepší mužský herecký výkon sezóny sú nominovaní Ľuboš Kostelný za postavu Hamleta v inscenácii hry Williama Shakespeara Hamlet (Letné shakespearovské slávnosti Bratislava), Jakub Rybárik za herecký výkon v inscenácii 24 (Činohra SND) a Robert Roth za postavu Thomasa Jeroma Newtona v inscenácii muzikálu Davida Bowieho a Endu Walsha Lazarus (Divadlo Aréna).

Na archívnej snímke herec Ľuboš Kostelný. Foto: TASR Martin Baumann


Nomináciu na ocenenie za najlepší ženský herecký výkon dostala Ivana Kuxová za inscenáciu 24, Ľubomíra Dušaničová za postavu Smrti v inscenácii Zlodejka kníh a Alena Pajtinková za postavu Máše v inscenácii hry Antona Pavloviča Čechova Tri sestry (Slovenské komorné divadlo Martin).

Nominovaných v kategórii najlepšia scénografia tvoria Juraj Poliak za inscenáciu Vnorená (Odivo Banská Bystrica), Juraj Kuchárek za scénografiu v inscenácii hry Arthura Millera Salemské bosorky (Činohra SND) a Vivien Kvasnicová, Ema Šútovcová a Paula Gogola za scénografiu v projekte Krása nevídaná z cyklu Generácia Z (Divadlo P. O. Hviezdoslava Bratislava).

Na ocenenie za najlepší kostým sezóny sú nominovaní Bet Moth (Ponížení a krvilační), Eva Jiřikovská (Lazarus) a Boris Hanečka za kostýmy v inscenácii opery Giacoma Pucciniho Tosca (Opera Štátneho divadla Košice).

V kategórii najlepšia scénická hudba získali nomináciu Isobutane (Ponížení a krvilační), Vladislav Šarišský (Extáza/Obrazy o nej) a kolektív autorov Myši na poli (Dávid Javorský, Lukáš Kubičina a Jakub Mudrák) za hudbu v inscenácii Vnorená.

Na mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla sú nominovaní Lenka Garajová za text v inscenácii Prevádzači (Divadlo Petra Mankoveckého Bratislava), Valeria Schulczová a kolektív za inscenáciu 24 a Zuzana Fialová a kolektív za projekt Krása nevídaná.

Nomináciu na mimoriadny počin v oblasti tanečného divadla získal Baletný súbor SND za tanečné výkony v inscenácii Rukopisy majstrov, Andrej Petrovič a kolektív za tanečnú inscenáciu Extáza/Obrazy o nej a Mária Danadová a Monika Kováčová za koncept inscenácie Vnorená.

Titul mimoriadny počin v hudobnom divadle môže získať Peter Berger za spevácky výkon v inscenácii opery Julesa Masseneta Werther a Eva Bodorová za spevácky výkon v postave anglickej kráľovnej Alžbety v opere Gaetana Donizettiho Roberto Devereux, obe diela priniesla Opera Štátneho divadla Košice. Nominovaný je tiež Peter Mazalán za koncept a réžiu projektu Už stačí/Ich Habe Genug (Kunst Play o. z. v spolupráci so Štátnym divadlom Košice a SND).



Komentáre