Hudba a film

Výnimočná herečka Anna Javorková oslávila okrúhle životné jubileum

"Ťažisko Javorkovej tvorby je v divadle, avšak účinkovala tiež vo filme a v televízii, kde vytvorila vyše 80 postáv. "

TASR, 10. októbra 2022 17:22
Herečka Anna Javorková oslávila cez víkend 70. narodeniny. Foto: FB Činohra SND

Patrí medzi výnimočné herečky, ktorá dokáže brilantne zobraziť rôznorodé divadelné i filmové úlohy. Vďaka prerodu od rolí dievčenských, naivných mladých žien na intelektuálky, temperamentné, ale aj tragické hrdinky je často označovaná za najvýraznejšiu slovenskú herečku stvárňujúcu tragické postavy.

Životné jubileum 70 rokov oslávila v sobotu 8. októbra popredná divadelná, filmová a televízna herečka Anna Javorková, členka Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Narodila sa 8. októbra 1952 v dedine Hubová pri Ružomberku ako prostredné zo siedmich detí. Aj keď odmalička inklinovala k herectvu a tieto gény zrejme dostala do vienka, v známom dedinskom ochotníckom súbore nikdy neúčinkovala.

Štúdium herectva absolvovala Anna Javorková na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave v roku 1975. V SND sa po prvý raz objavila už ako 18-ročná ako predstaviteľka postavy Margitky v inscenácii Viťúzi (1970). Počas celého vysokoškolského štúdia vystupovala na prvej slovenskej divadelnej scéne ako hosťujúca herečka. V súbore Činohry SND oficiálne pôsobí takmer polstoročie - od roku 1974.
Dňa 17. mája sa v Banskej Bystrici skončil 11. ročník Sládkovičovej Radvane. Na snímke recituje Anna Javorková z Ružomberka. Foto: archív TASR


Ťažisko Javorkovej tvorby je v divadle, avšak účinkovala tiež vo filme a v televízii, kde vytvorila vyše 80 postáv. Často zobrazovala ženy túžiace po životnom šťastí. Je výraznou predstaviteľkou predovšetkým dramaticky závažných a charakterovo zložitých postáv. Svoj talent úspešne rozvíjala v rolách klasického repertoáru, ako aj v stvárňovaní súčasných žien.

Z klasických postáv bravúrne zahrala napríklad Alexandru z Čechovovho Platonova, Katarínu z Dostojevského Bratov Karamazovcov, Mášu z Čechovových Troch sestier. Bola však i pôvabnou Solveig v Ibsenovom Peerovi Gyntovi, Uljanovovou v hre Belasé kone na červenej tráve, Zuzkou v Kováčikovej Soli zeme.

Počas hosťovania SND v Prahe ju mali možnosť vidieť diváci ako Maryšu v rovnomennej dráme bratov Mrštíkovcov. V legendárnom prvom naštudovaní muzikálu Na skle maľované v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (dnes Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava) v Bratislave hrala po boku hereckej legendy Michala Dočolomanského Jánošíkovu milú - Aničku.

Na scéne SND účinkovala Anna Javorková aj v dráme Coriolanus (2012), v Divadle Aréna ju diváci mohli vidieť v detektívnej hre Bod nula (2012).

Vynikajúco stvárnila tiež mnoho filmových a televíznych postáv. Vynikla napríklad vo filmoch Škriatok (1974), Jeden stříbrný (1976), Súkromná vojna (1977), Druhá láska (1977), Ako sa Vinco zaťal (1977), Súdim ťa láskou (1981), Pasca (1981), Nemožná (1987), Portrét Doriana Graya (1987), Fiaker číslo 21 (1999), Jesenná (zato) silná láska (2003), Tajné sny (2004) či Chuť leta (2009).

Z ďalších úloh možno spomenúť jej účinkovanie v televíznom seriáli Odsúdené (2009, 2010). V roku 2009 na doskách trnavského Divadla Jána Palárika vynikajúco stvárnila legendárnu herečku v predstavení Tajomstvo Grety Garbo.
Zaslúžilá umelkyňa Mária Kráľovičová v úlohe Katy, Vilma Jamnická v úlohe Barbory a Anna Javorková v úlohe Aničky v hre od J.G.Tajovského Nový život. Foto: archív TASR

Anna Javorková získala za svoju tvorbu viaceré ceny a ocenenia. Je napríklad nositeľkou Ceny Janka Borodáča, Ceny Andreja Bagara, Ceny Festivalu českých a slovenských filmov (FČSF) v Ústí nad Labem. V roku 2009 získala cenu Literárneho fondu za postavu Grety Garbo, o dva roky neskôr získala výročnú cenu Literárneho fondu za postavy stvárnené v inscenáciách, v roku 2017 si prevzala cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v kategórii divadlo a tento rok v máji obdržala na festivale prednesu poézie a prózy - Poděbradské dny poezie najvyššie ocenenie v odbore umeleckého prednesu – Krištáľovú ružu.

Zdroje: www.nymbursky.denik.cz, www.snd.sk, www.csfd.sk









Komentáre