Hudba a film

Zomrel herec Jozef Stražan, legenda prešovskej divadelnej scény

"Na doskách Divadla Jonáša Záborského v Prešove odohral za šesť desaťročí stovky dramatických i komediálnych hlavných postáv."

TASR/Webmagazin.sk, 10. marca 2021 11:41
Na archívnej snímke Jozef Stražan v predstavení Smrtiaca pasca Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Foto: TASR Milan Kapusta

Vo veku 77 rokov v stredu 10. marca podľahol dlhej a ťažkej chorobe herec Divadla Jonáša Záborského v Prešove Jozef Stražan. TASR o tom informovala Jana Dzurčaninová z marketingu divadla ."Po dlhom a statočnom boji s ťažkou chorobou dnes vo veku 77 rokov odišiel do hereckého neba Jožo Stražan," uviedla.

Podľa Dzurčaninovej slov prežil Stražan v DJZ celú svoju hereckú dráhu a stal sa jeho neodmysliteľnou súčasťou. "Je to pre nás nesmierna a veľmi bolestivá strata," dodala. Smutnú správu potvrdilo divadlo na svojej facebookovej stránke.

Jozef Stražan sa narodil v Bratislave 11. mája 1943. Pochádzal zo známej bábkarskej rodiny, jeho otec Jozef Stražan st. bol známym kočovným bábkohercom, pradedo Ján Stražan bol prvým profesionálnym bábkarom na Slovensku. Celý život Jozefa Stražana bol spätý s divadlom, a to s jedinou profesionálnou scénou. Členom súboru Divadla Jonáša Záborského bol od roku 1960, začal tu hrávať už ako 17 ročný. Za 60 rokov tu odohral stovky skvelých postáv, bol výborným dramatickým i komediálnym hercom. Stal sa najznámejšou tvárou, najobsadzovanejším hercom a legendou DJZ.

V divadle spoznal aj svoju manželku Kvetu Stražanovú, rod. Lukošíkovú, s ktorou vytvorili stabilný pár v súkromí i na javisku. Do hereckého dôchodku odišiel v roku 2019, ale ešte v minulej sezóne hosťoval v niekoľkých predstavenia.

Hoci jeho najväčšou vášňou a láskou bolo divadlo, objavil sa aj v niekoľkých filmových a televíznych projektoch. Diváci si spomínajú na obľúbenú rozprávkovú komédiu Sebechlebskí hudci, ale malú rolu si zahral aj v Obchode na Korze, vo filmoch Bocianie hniezdo, ....kone na betóne, Drahí príbuzní, či Nevestine šaty.
Jozef Stražan a Kveta Stražanová v hre Smrtiaca pasce v DJZ. Foto: TASR Milan Kapusta

Jozef Stražan a Matej Lacko v hre Smrtiaca pasca v DJZ. Foto: TASR Milan Kapusta

Jozef Stražan a herci Štátneho divadla Košice počas skúšky predstavenia Ujo Váňa. Foto: TASR František Iván


"Po dlhom a statočnom boji s ťažkou chorobou dnes vo veku 77 rokov odišiel do hereckého neba JOŽO STRAŽAN. Jeho život bol pevne spätý s Divadlom Jonáša Záborského. Prežil v ňom celú svoju hereckú dráhu a stal sa jeho neodmysliteľnou súčasťou. Je to pre nás nesmierna a veľmi bolestivá strata. Jožo, budeš nám chýbať. Úprimnú sústrasť jeho najbližším a česť jeho pamiatke," uvádza na svojej FB stránke DJZ v Prešove, kde vyjadrujú sústrasť a spomienky na herca stovky jeho divákov a fanúšikov.

Verejnoprávna RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí herca Jozefa Stražana. "Jeho osobnosť si pripomenieme vo štvrtok 11. marca o 10.00 h na Dvojke v inscenácii Medveď, v ktorej stvárnil hlavnú úlohu," dodala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa RTVS.

TASR prináša profil legendárneho herca Jozefa Stražana, ktorý svoj celý profesionálny život spojil s Divadlom Jonáša Záborského v Prešove.

Jozef Stražan sa narodil 11. mája 1943 v Bratislave. Jeho otec bol známy bábkoherec, ktorý pripravoval revuálne programy pre dospelých po celom území Slovenska, a tak sa rodina často sťahovala. Rodák z Bratislavy, ktorý zdedil nadanie po otcovi, sa presťahoval na východ republiky v roku 1960.

Herectvo na vysokej škole Stražan síce nevyštudoval, ale aj tak patril k najvýraznejším osobnostiam Divadla Jonáša Záborského v Prešove, ktoré bolo od 1. septembra 1960 jeho domovskou scénou. V rokoch 1999 až 2000 vykonával funkciu umeleckého šéfa činohry DJZ.

Herecké skúsenosti získaval v epizódnych a menších postavách. V druhej polovici 60. rokov 20. storočia sa jeho herectvo rozvíjalo v čoraz náročnejších úlohách, ktoré preverili jeho talent. Vystupoval najmä v postavách mladých mužov v hrách z najrôznejších dramaturgických okruhov. Stvárňoval ich s chlapčenským pôvabom, prirodzeným šarmom, ale aj s vnútornou zaangažovanosťou a úprimnosťou. Prevažoval v nich komediálny a veseloherný žáner, ku ktorému inklinoval Stražanov spontánny komediantský herecký naturel. Neskôr vytváral veľké dramatické postavy a stal sa jedným z protagonistov prešovskej činohry.

Na divadelných doskách účinkoval vo viac ako 150 tituloch a stvárnil vyše 50 hlavných úloh. Diváci mohli jeho umenie obdivovať napríklad v hrách Fidlikant na streche (2002), Báthoryčka (2005), Ženba (2008), Smrtiaca pasca (2012), Návšteva starej dámy (2013), Nemá kocúr večne hody (2014), Dílerova voľba (2015), Psie srdce (2016) či Veselé panie z Windsoru (2018).

Jozef Stražan účinkoval aj v košických televíznych inscenáciách a rozhlasových humoristických reláciách. Ako najznámejšiu možno označiť jeho postavu v zábavnom programe Superšopa, ktorý vysielal Slovenský rozhlas štúdio Košice. Jednu z postáv si zahral tiež v oscarovom filme Obchod na korze (1965). V komédii Sebechlebskí hudci (1975) si zahral aj so svojou manželkou - herečkou Kvetou Stražanovou.

Diváci si ho pamätajú tiež z mnohých televíznych filmov a seriálov. Spoločne sa manželská herecká dvojica objavila aj v roku 2016 v televíznom seriáli ZOO.

Jozef Stražan sa prezentoval aj ako režisér, v roku 1993 režijne naštudoval inscenáciu Ťulpas a v roku 1999 muzikál Lysistrata. Je autorom rozhlasového pásma Drevené slzy (1997) o troch generáciách kočujúcich bábkohercov Stražanovcov.

Rodený Bratislavčan Jozef Stražan miloval Prešov, ktorý len veľmi nerád opúšťal. Podľa vlastných slov divadlo bolo pre neho nielen jeho profesiou, ale aj koníčkom a nemenil by za nič na svete.

Komentáre