Hudba a film

Trilógia Hobit by spôsobila fiktívne škody za vyše 670 miliónov eur

"V treťom dieli trilógie Hobit: Bitka piatich armád, ktorá do nemeckých kín vstúpi už dnes, toho bude zničeného viac než dosť. Poisťovnícky trh Stredozeme sa dostáva až na pokraj kolapsu."

Webmagazin.sk/TASR, 11. decembra 2014 10:00
Záber z filmu Hobit: Bitka piatich armád. Foto: continental-film.sk


Nemecká poisťovňa Allianz AG nechce prezradiť príliš veľa, preto v skratke uvádza niekoľko príkladov. Mimoriadne draho vyjde útok draka Smauga na morské mesto, ktorému padne za obeť odhadom 1200 drevených rodinných domov, 250 lodí, sídlo vlády a poplašná veža. Škody výrazne presiahnu 90 miliónov eur.

Pri útoku dochádza aj k potopeniu vzácneho zlatého pokladu, ktorý sa však podľa názoru odborníkov bude dať znovu z morského dna zachrániť takmer za 100.000 eur. Nepríjemnosti spôsobilo zničenie historických šiat elfky Galadriel. Keďže išlo o neoceniteľne vzácny odev, riešením by bolo iba finančné vyrovnanie vo výške 85.000 eur.

Rozsah materiálnych škôd vyčíslili experti Allianz Nils Möckelmann a Andreas Hufgard v rámci projektu klientskeho časopisu pod názvom Schadenakte (škodový spis). Analyzujú fantazijné diela a snažia sa vypočítať sumu, ktorú by poisťovne museli za spôsobené škody vyplatiť. Obaja si pozreli všetky tri diely Hobita a presedeli v kine takmer osem hodín. Škody v celej trilógii vyčíslili presne na 671.714.844 eur.

Došli pritom k záveru, že Stredozem nie je možné poistiť. "Po troch rozsiahlych škodách sa Allianz Versicherungs-AG rozhodla neponúkať rodine trpaslíkov žiadny ďalší poistný balík. Keďže sa už nenájde iná globálne podnikajúca finančná spoločnosť, ktorá by podobných exotov poistila, môžeme poistný trh Stredozeme považovať za skolabovaný," konštatujú experti Allianz.

Najvyšší čarodejník Saruman Biely tak má dve alternatívy: buď môže poistný trh Stredozeme zoštátniť, alebo založiť poistné združenie fungujúce na princípe reciprocity. Otázka znie, či sa na to znepriatelené strany dajú nahovoriť. Nanešťastie J.R.R. Tolkien ponechal túto otázku nezodpovedanú.



ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Hobit ide do bitky piatich armád. Ako to dopadne?
Najnovší James Bond príde do kín už budúci rok, s názvom Spectre
Miro Remo nakrúca dokument o Richardovi Müllerovi
Tieto filmy musíte vidieť: V slovenských kinách lámu rekordy
Vlk z Wall Street Leonardo di Caprio si pripísal štvrtý krížik

Komentáre