Hudba a film

Vlk z Wall Street Leonardo di Caprio si pripísal štvrtý krížik

"Bohatú hereckú filmografiu jedného z najlepšie zarábajúcich umelcov súčasnosti tvoria úspešné snímky ako Rómeo a Júlia, Titanic, Letec, Počiatok alebo Vlk z Wall Street."

Webmagazin.sk/TASR, 11. novembra 2014 8:00
Záber z filmu Vlk z Wall Street. Foto: csfd.cz


Americký filmový herec Leonardo DiCaprio sa dnes dožíva 40 rokov. Patrí medzi najlepších a najvplyvnejších hercov sveta. Jeho mimoriadny talent mu doposiaľ vyniesol deväť nominácií na ocenenie Zlatý glóbus, z ktorých sa mu 2 podarilo premeniť, a tiež 5 nominácií na Oscara.

Bohatú hereckú filmografiu jedného z najlepšie zarábajúcich umelcov súčasnosti tvoria úspešné snímky ako Rómeo a Júlia, Titanic, Letec, Počiatok alebo Vlk z Wall Street.



Leonardo Wilhelm DiCaprio sa narodil 11. novembra 1974 v Los Angeles v americkej Kalifornii ako jediný syn ilustrátora a distribútora komiksov a sekretárky nemeckého pôvodu. Rodeným hercom bol už v detstve. "Miloval som imitovanie ľudí a vytváral som si rôzne imaginárne postavy," zaspomínal si talentovaný DiCaprio, ktorý sa po úspešnom ukončení štúdia rozhodol upísať milovanému herectvu.

Závratná kariéra budúcej filmovej hviezdy odštartovala v dráme This Boy's Life (Zo života chlapca, 1993), kde si zahral bo boku slávneho herca Roberta de Nira. V rovnakom roku nezabudnuteľne stvárnil mentálne postihnutého chlapca vo filme What's Eating Gilbert Grape? (Čo žerie Gilberta Grapea?, 1993). Výkon devätnásťročného Leonarda DiCapria bol ocenený nomináciou na Oscara a Zlatý Glóbus za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.



Následne si nadaný herec zahral v úspešných snímkach ako Quick and the Dead (Rýchly a mŕtvy, 1995), Total Eclipse (Úplné zatmenie, 1995), alebo Romeo + Juliet (Rómeo a Júlia, 1996). Hlavná úloha rebelujúceho milovníka v poslednej menovanej dráme vyniesla DiCapriovi cenu za najlepší herecký výkon na Berlínskom medzinárodnom filmovom festivale v Nemecku.

Celosvetovú slávu a úspech si americký herec vychutnal po účinkovaní v kasovom trháku režiséra Jamesa Camerona s názvom Titanic (1997). V Oscarmi ovenčenej katastrofickej dráme o potopení nepotopiteľného luxusného parníka sa Leonardo DiCaprio predstavil v úlohe chudobného mladíka Jacka Dawsona, ktorý sa zamiloval do bohatej Rose DeWitt Bukaterovej v podaní pôvabnej Kate Winsletovej. Za komerčne najúspešnejší film v histórii bol DiCaprio opäť nominovaný na Zlatý Glóbus.



Medzi nasledujúce filmy novej hollywoodskej superhviezdy patria The Man in the Iron Mask (Muž so železnou maskou, 1998), The Beach (Pláž, 2000), Gangs of New York (Gangy New Yorku, 2002) alebo kritikmi vychválená životopisná snímka Catch Me If You Can (Chyť ma, ak to dokážeš, 2002), v ktorej si DiCaprio ako Frank Abagnale Jr. svojím šarmom a sebavedomím podmaňuje okolie a zároveň sebaisto okráda štát pomocou falošných šekov. Rola očarujúceho podvodníčka mu vyniesla ďalšiu nomináciu na Zlatý Glóbus.

Ani v posledných rokoch žiadaný herec nezaháľa. Obdivuhodný herecký um predviedol v divácky úspešnom mysterióznom thrilleri Shutter Island (Prekliaty ostrov, 2010), v skvelom sci-fi Inception (Počiatok, 2010) alebo v dobrodružnom westerne Django Unchained (Divoký Django, 2012). K najaktuálnejším filmom Leonarda DiCapria patrí životopisná snímka The Wolf of Wall Street (Vlk z Wall Street, 2013) o kontroverznom a amorálnom bývalom burzovom maklérovi Jordanovi Belfortovi a veľkolepá romantická adaptácia literárnej klasiky Francisa S. Fitzgeralda The Great Gatsby (Veľký Gatsby, 2013).



Leonardo DiCaprio nie je len hviezdou filmového neba, je tiež zapáleným aktivistom v boji proti znečisťovaniu našej planéty a za svoje aktivity si vyslúžil niekoľko ocenení. Napriek veľkým úspechom, ktoré dosiahol, zostáva skromným a škandálom sa vyhýbajúcim človekom.

"Nemám moc extravagancií. Nelietam na súkromných lietadlách, nemám bodyguardov a nekupujem si bláznivé veci. Mám pár domov tu a tam. Kúpil som si veľmi drahé hodinky a plánujem si kúpiť veľmi drahý filmový plagát. Milujem filmové plagáty," vyznal sa skúsený herec, ktorý vo filmovom priemysle ešte určite nepovedal svoje posledné slovo.

ODPORÚČAME AJ:
Úžasné filmové triky v novom Draculovi, Darcovi a Labyrinte
Nekonečná láska: Týchto päť filmov by mal vidieť každý romantik
Toto je desať najlepšie platených hercov Hollywoodu
Kino novinky týždňa: Zachráni najodvážnejšia misia v histórii ľudstvo?
Kino novinky týždňa: Odhaľte najväčšiu záhadu života

Komentáre