Hudba a film

Kino novinky týždňa: Odhaľte najväčšiu záhadu života

"Otázku, čo sa stane, keď zomrieme, si položil už asi každý. Príbeh malého chlapca ju dopĺňa ďalšími, na ktoré sa hľadajú odpovede veľmi ťažko. Ostanete skeptickí alebo uveríte? "

Webmagazin.sk, 29. októbra 2014 10:00
Záber z filmu Nebo nie je výmysel. Foto: dropbox.com


Spočiatku si manželia Burpoví neboli istí, čo si majú myslieť o rozprávaní ich syna. Avšak spôsob, akým to hovoril, bol tak detsky nevinný a bezprostredný, až nadobudli presvedčenie, že si nevymýšľa.

Nebo nie je výmysel


Skutočný príbeh štvorročného Coltona, ktorý po ťažkej operácii tvrdí, že bol v nebi, zatiaľ čo lekári bojovali o jeho život. Svoju neuveriteľnú cestu do neba a naspäť opisuje s detskou úprimnosťou a čo viac, hovorí o veciach, ktoré sa udiali dávno pred jeho narodením. Coltonovi rodičia považujú synove slová spočiatku za výmysel, no postupne sa ich viera v Boha zmení na presvedčenie, že kráľovstvo nebeské naozaj existuje. Rovnomenná kniha, podľa ktorej bol film nakrútený, sa stala bestsellerom New York Times, bola preložená do 30 svetových jazykov a na Slovensku si ju kúpilo už vyše 30 000 čitateľov.



Je vysoký muž šťastný?


Vo svojom novom hodinovom animovano-hranom dokumente o lingvistike, spovedá Gondry amerického židovského filozofa Noama Chomskeho. Animácia je kreslená fixkami, a údajne trvala dva roky. Na čiernom podklade sa plynule striedajú technicky jednoduché, ale komplikovane prepracované obrazy, doplnené textom. Gondry nahral celý dokument zámerne v angličtine, a práve jeho (ne)schopnosť vyjadrovať sa v tomto jazyku, tvorí jednu z vtipných zložiek filmu.



Medzi náhrobnými kameňmi


Matt Scudder (Liam Neeson) je bývalý newyorský policajt a vyliečený alkoholik, ktorý pracuje ako súkromný detektív bez licencie. Pracuje pre tých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemôžu ísť za mužmi zákona. Jeden z takýchto je i drogový dealer Kenny, ktorý si detektíva najme, aby našiel tých, ktorí mu uniesli a brutálne zavraždili ženu. Scudder začne postupne odkrývať stopy vedúce k únoscom a zisťuje, že tento zvrátený zločin nie je ojedinelý a určite ani posledný, ktorý v uliciach New Yorku spáchali. Sérioví vrahovia sa chystajú opäť zaútočiť a pre Scuddera, stojaceho mimo zákon sa tak rozohráva neľútostný boj s časom.



ODPORÚČAME AJ:
Nekonečná láska: Týchto päť filmov by mal vidieť každý romantik
Sú dlhokrké ženy na svoje obruče hrdé alebo sa ich chcú zbaviť?
Legenda alebo fakt: Desať filmových trhákov, ktoré vás dostanú
Režisér Comebacku Miro Remo recidivistom pred kamerou veril

Komentáre