Hudba a film

Režisér Comebacku Miro Remo recidivistom pred kamerou veril

"Dvaja recidivisti, ktorí absolvovali tresty v ilavskej väznici, prehodnocujú svoju minulosť a pozerajú sa na svoju budúcnosť. "

TASR, 16. októbra 2014 10:00
Zábery z filmu Comeback. Foto: www.comebackmovie.sk


Do kín prichádza Comeback - nový slovenský dokumentárny film režiséra Mira Rema. V celovečernom debute, ktorý vznikal šesť rokov, zavedie divákov do prostredia jednej z najstráženejších väzníc v republike. Spracúva tému recidívy a návratu väzňov späť do každodenného života mimo väzenskej cely.

Dvaja recidivisti, ktorí absolvovali tresty v ilavskej väznici prehodnocujú svoju minulosť a pozerajú sa na svoju budúcnosť. "Relatívne dobre to zvládli. Bol som veľmi milo prekvapený zo všetkých postáv, ktoré sa pred kamerou objavili a nemal som absolútne dôvod vstupovať do toho režijne, tým ľuďom pred kamerou som veril," uviedol Remo na dnešnom na stretnutí s médiami v Bratislave.

Záber z filmu Comeback. Foto: www.comebackmovie.sk

Štáb, ktorého členovia s ním spolupracovali aj na úspešnom krátkometrážnom filme Arsy-Versy či hudobnom dokumente Vrbovský veter, začal na filme pracovať ešte ako skupina študentov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v roku 2008. O rok neskôr sa začalo nakrúcanie v Ilave, Trenčíne a Bratislave. Získať viacnásobné povolenia na nakrúcanie priamo za múrmi prísne stráženého väzenia bolo nesmierne náročné a za štyri roky nakrúcania sa asi 20 kompletne naplánovaných natáčacích dní muselo z rôznych dôvodov zrušiť.

"Každé jedno nakrúcanie bolo riešené samostatne. Boli schvaľovaní všetci ľudia, ktorí tam vchádzali s dokladmi, s presným plánom, čo budeme a s kým nakrúcať, aký je zámer, čo sa nie vždy podarilo naplniť," priblížila vznik filmu jeho producentka Barbara Harumová Hessová s tým, že v procese nakrúcania premiestnili niektorých väzňov do iných ústavov, niektorých počas problematického obdobia, kedy filmári nemohli nakrúcať, prepustili.


Záber z filmu Comeback. Foto: www.comebackmovie.sk

"Nakoniec zostali dvaja hlavní protagonisti, ktorých sme sledovali vo výkone väzby, počas prepúšťania a niekoľko dní po ich prepustení," doplnila k snímke, ktorá zachytáva skutočnú atmosféru a pocity prepusteného človeka po niekoľkých rokoch výkonu trestu.

Film nakrúcali traja kameramani (Jaroslav Vaľko, Ivo Miko a Mário Ondriš). Výsledná podoba dokumentárnej drámy vznikla v strižni pod vedením Mareka Kráľovského, ktorý má za sebou spoluprácu s poľskou režisérkou Agnieszkou Holland, s anglickou dokumentaristkou Sophie Fiennes a rakúskym režisérom Georgeom Mischom.

Výraznú funkciu plní vo filme hudba, ktorú zložil úspešný slovenský skladateľ a gitarista David Kollar, ktorý má na svojom konte hudbu pre viac ako 20 rôznych filmov a divadelných prestavení.

Záber z filmu Comeback. Foto: www.comebackmovie.sk

Po šiestich rokoch vytrvalej práce sa spoločné dielo tvorivého tímu Comeback dostáva k divákom vo filmových kluboch, kamenných kinách i multiplexoch na celom Slovensku. Do distribúcie ho prináša od 16. októbra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Do kín prichádza Sudca, plátno ovládnu hollywoodske hviezdy
Interstellar, najočakávanejšie sci-fi tohto roka
Film V tichu zaujal americké médiá, premiéru bude mať čoskoro aj u nás

Komentáre