Hudba a film

Interstellar, najočakávanejšie sci-fi tohto roka

"V novembri sa dostane do kín najnovší filmový počin Christophera Nolana, sci-fi s názvom Interstellar. Postupne ukazuje čoraz viac, ale stále je prekrytý určitým tajomnom. "

Erik Stríž, 3. októbra 2014 14:00
Interstellar (2014) Foto: Paramount Pictures

To “tajomné” je to, čo doposiaľ nevieme z trailerov celkom dobre vyčítať. Napríklad presné dôvody, pre ktoré musia ľudia opustiť Zem, kam sa vlastne vydajú a čo tam všetko nájdu. Vieme, že v druhej polovici 21. storočia stojí ľudstvo na pokraji vyhynutia po veľkej vojne a hladomore a všetku úrodu ničia plesne. Skutočne je výhodnejšie hľadať iné planéty, ako hľadať riešenie na existujúci problém? Nolan sa určite rozumne popasoval aj s touto otázkou.

Základná zápletka pripravovanej nolanovky však prinesie v podstate jednoduchý príbeh o odlúčení sa od rodiny, ktorý sa vďaka výbornému spracovaniu dočká reálnejšej podoby, autentickejších emócií a celkovo ľudskejšieho rozmeru. Práve toto je jedna zo základných čŕt Nolanovej tvorby - dôraz na emóciu, význam, príčiny a dôsledky.

McConaughey sa nám v posledných filmoch ukazuje ako herec schopný aj hlboko emotívneho výkonu. V snímke Interstellar sa od neho očakáva herecké majstrovstvo. Foto: Paramount Pictures

V ponúkaných traileroch sa nám predstavujú herci, o ktorých účasti vo filme už vieme nejaký ten týždeň. V hlavnej úlohe sa predstaví Matthew McConaughey, herecky mu bude asistovať šarmantná Anne Hathaway a množstvo ďalších hodnotných hercov, medzi nimi aj Michael Caine a Matt Damon.

Na pripravovaný film sa kladú veľké očakávania. Veľmi podobné tým, ktorým sa spočiatku tešil aj Ridley Scott so svojím sci-fi Prometheus, avšak ten ich v plnej miere nenaplnil. Aj to by mohol byť dôvod k tomu, sa Nolan začal trocha obávať o to, či nie sú nároky verejnosti aj vďaka dlhej kampani na film priveľmi veľké. Sám Nolan uviedol, že sa trocha obáva toho, že bude jeho najnovší počin často porovnávaný s filmom 2001: Vesmírna odysea (1968), ktorou sa vraj nechal inšpirovať. Okrem nich našiel inšpiráciu aj v snímkach Metropolis (1927) a Blade Runner (1982), ako sám povedal.



Pri tvorbe scenára sa bratia Nolanovci (áno, aj za Interstellar si sadli bratia spoločne) nechali usmerniť teóriami astrofyzika, teoretického a gravitačného fyzika Kipa Thorna. Ten sa venuje aj téme prekonávania veľkých vzdialeností pri medzihviezdnom cestovaní a jeho “závery” sa stali základom pre jeden z hlavných pilierov samotného príbehu - počíta sa v ňom s cestovaním naprieč vesmírom v relatívne rozumných časoch.

Christopher Nolan je známy aj tým, že si na svoje filmy zvoláva hercov, ktorí s ním spolupracovali už v minulosti. Aj preto v novej snímke uzrieme Anne Hathaway, ktorú sme videli už v Návrate Temného rytiera (2012), Michaela Caina, ktorý takto s Nolanom spolupracoval už šesťkrát a do pozície tvorcu hudby k filmu bol prizvaný Hans Zimmer, ktorý tým podpísal spoluprácu už na piatom Nolanovom projekte.

Interstellar (2014) Foto: Paramount Pictures

Nakrúcanie filmu trvalo celkovo štyri mesiace a prebiehalo v najrôznejších možných lokalitách. Na internete nachádzame odkazy na množstvo lokalít, počnúc kanadskými Okotoks, Nanton a Lethbridge, ďalej sa nakrúcalo v Burbenku, v Altadene a v Los Angeles v Kalifornii, v Calgary, Lethbridge, Canmore, Nantonee, Fort Macleode a na Islande.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kino novinky týždňa: Ben Affleck ako zúfalý manžel
Denzel Washington bojuje proti ruskej mafii
Nicole Kidman je po vážnej nehode bez spomienok
Film o Pavlovi Demitrovi sa dostáva do kín
Korenistá láska a skorumpované mesto
Desať filmov o drogách a ich účinkoch

Komentáre