Hudba a film

Legenda alebo fakt: Desať filmových trhákov, ktoré vás dostanú

"Historické filmy sú u režisérov veľmi populárne, najmä legendy, ktoré si môžu upraviť podľa seba, na rozdiel od historických udalostí podložených faktami. Ktorý film zachytáva fakty, a ktorý legendu? "

Radovan Mozner, 17. októbra 2014 10:00
Záber z filmu Kráľ Artuš. Foto: Youtube screenshot


Webmagazín.sk pripravil prierez dejinami sveta a vojnami, v ktorých muži používali meče, štíty, kopije a luky. V ktorých ste krv a pot nepriateľa cítili z bezprostrednej vzdialenosti. Prvý diel historických filmov od rokov pred Kristom až po koniec 19. storočia.

Gladiátor


Ako stratiť rozhodnutím jedného muža celý svoj život? Keď je ten muž cisár Rímskej ríše úplne jednoducho. Generál a jeden z najvernejších ľudí sa zo sekundy na sekundu, po smrti cisára, stane hlavným terčom chamtivého Commoda. Ale smrť by bola príliš jednoduchá. Film zachytáva cestu od generála rímskej armády medzi otrokárov a do arény v úlohe gladiátora. Nájde Russel Crowe svoju pomstu a spásu?


Statočné srdce



William Wallace, škótsky rebel alebo zamilovaný muž? Film vychádza zo skutočnej postavy a udalostí v 13. storočí, kedy chce byť Škótsko nezávislou a slobodnou krajinou. Vo filme nechýbajú krvavé boje, láska, ani odvaha. Dokáže Wallace doviesť svojich vojakov až do srdca Anglicka a vydobyť slobodu pre seba a svojich ľudí, alebo zradia aj svojho hrdinu a predajú ho za pár pozemkov a titulov?


Alexander Veľký


Zabudnite na Rímsku ríšu. Zabudnite na cisárov a politické aféry v Ríme. Ešte predtým tu bol Alexander a vďaka svojmu taktickému umu, bojovému duchu a obrovskej túžbe po moci vybudoval asi najväčšie impérium, aké kedy bolo. Tento historický veľkofilm zachytáva hlavne skutočnosť a to, čo sa môžete dočítať v knihách dejepisu. Doplnené hudbou známeho Hansa Zimmera ponúka tento film reálne vykresleného Alexandra Veľkého, jeho povahu, myšlienky a túžby.


Trója


Za všetkým hľadaj ženu. A v Tróji tú najkrajšiu na svete, Helenu. Sfilmovaný Homérov epos o nedobytnej Tróji, mocných hrdinoch Achillovi a Hectorovi, o zamilovanom princovi Parisovi a po moci bažiacom spartskom kráľovi Menelaovi a jeho bratovi Agamemnónovi. Epické súboje Achillesa s Hectorom a armád Tróje a zjednoteného Grécka sú dotiahnuté do posledného detailu. Skoro ako Oddyseov odvážny plán, ako dobyť mesto, ktoré je nedobytné.


Kráľ Artuš


Camelot, Excalibur, Merlin, Lancelot a mnoho ďalších známych mien a názvov z legiend. Toto je však skutočnosť. Zabudnite na rozprávky o kúzelníkoch, čarovnom meči a zrade. Kráľ Artuš alebo lepšie povedané Artorius, keďže podľa historických prameňov bol Riman, prichádza. Niekedy však nestačí iba splniť povinnosť. Niekedy sa musíte rozhodnúť, ako naložíte so svojim životom, na ktorú stranu sa postavíte a s kým sa spojíte. Niežeby nejakému mužovi prekážalo spojenie s Keirou Knightley.


Posledný samuraj


Úplne iné prostredie, úplne iný rok. Občianska vojna medzi samurajmi a cisárom v Japonsku v roku 1870. Kto zvíťazí? Bojom a disciplínou ovenčení samuraji, alebo lepšie vyzbrojená a väčšia armáda vedená skúseným veteránom v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom? A čo ak sa zrazu sily obrátia a Tom Cruise prejde na stranu samurajov? Jeho rozhodnutie môže ovplyvniť život všetkých okolo, ale v prvom rade jeho vlastný. Dá prednosť samurajskej kultúre, ktorú sa naučil, alebo svojmu predchádzajúcemu zamestnávateľovi?


Robin Hood


Kráľ zbojníkov, tak prezývali Robina Hooda. Lenže režisér opäť prináša úplne iný pohľad na skutočnosť. Nie je historický presná a nedočítate sa o nej v žiadnej knihe dejepisu. Ale môžete sa tešiť na veľmi dobre spracovaný príbeh o neznámom lukostrelcovi Robinovi, ktorý sa vďaka svojej odvahe, národnej hrdosti a schopnostiam stal hrdinom. Pripravte sa, zostrelí vás Russell Crowe v úlohe Robina Hooda.


Kráľovstvo nebeské


Vydajme sa spolu na cestu do obdobia križiackych výprav a bojov o moc v Jeruzaleme medzi kresťanmi a moslimami o Svätú zem. Tento príbeh však neukazuje len boje. Je vyrozprávaný z pohľadu mladého rytiera, ktorého stvárnil Orlando Bloom. Ak k tomu pripočítame skvelého Liama Neesona a režiséra Ridleyho Scotta, môžete sa tešiť na historický veľkofilm, vystavaný na postavách a príbehu samotnom.


Vikingovia


Viete si predstaviť, že by vás ako typického Európana hodili medzi ľudí z afrického kmeňa? Toto sa stalo Antoniovi Banderasovi, v úlohe arabského vzdelanca, ktorého vyhnali medzi severských Vikingov. Atmosféra filmu je skoro až hororová, nechýbajú akčné, ani zimomriavkové scény a temné, chladné prostredie severu je skutočne chytľavé. Dokáže Antonio Banderas a ďalších 12 Vikingov odhaliť a vyriešiť tajomnú záhadu a odhaliť skutočný pôvod príšer? Film je natočený podľa knihy Michaela Crichtona.


300


Niečo jednoduchšie, ľahšie a zábavnejšie na záver. Krvavá vojna, v ktorej na jednej strane stojí tristo Sparťanov proti miliónovému vojsku perzského samozvaného boha Xerxesa. Pripravte si žalúdky, vypnite všetky myšlienkové pochody a užívajte si súboje, lietajúce hlavy, horiace telá a polonahých mužov, z ktorých každý jeden je ochotný položiť život za toho vedľa seba. Veď v Sparte prežili len tí najsilnejší, alebo nie?



ĎALŠIE ČLÁNKY:


Mafia na plátne: Týchto desať filmov by ste si mali pozrieť
Desať filmov o drogách a ich účinkoch
Tieto grimasy a gestá dobyli filmové plátna
Do kín prichádza Sudca, plátno ovládnu hollywoodske hviezdy
Interstellar, najočakávanejšie sci-fi tohto roka

Komentáre