Hudba a film

Tieto grimasy a gestá dobyli filmové plátna

"V dvojdielnom seriáli vám predstavíme dokopy šesť legiend dejín filmu, ktoré srdcia fanúšikov dobyli neuveriteľnými a jedinečnými grimasami. Chýbať nebudú ani videá z najslávnejších scén."

Róbert Sprock, 12. septembra 2014 14:00
Rowan Atkinson Foto: TASR/AP Photo


Sú to v prvom rade komici, ktorých si všetci pamätáme nielen vďaka vtipným hláškam, ale aj vďaka ich neopakovateľnej a nenapodobiteľnej mimike a gestám. V dvojdielnom seriáli vám predstavíme dokopy šesť legiend dejín filmu, ktoré srdcia fanúšikov dobyli neuveriteľnými a jedinečnými grimasami. Chýbať nebudú ani videá z najslávnejších scén. Dnes to budú Rowan Atkinson, Jim Carrey a Robin Williams. Minulý piatok sa vám predstavili Louis de Funes, Sylvester Stallone a Eddie Murphy.

Rowan Atkinson


Narodil sa šiesteho januára 1955 anglickým farmárom. Takisto ako komici z prvej časti seriálu, aj Rowan svoj talent objavil už v detstve, keď dokázal pobaviť masy ľudí. Mnohí mu hovorili, že je pre herectvo ako stvorený, ale on chcel napriek tomu nejaké pevnejšie povolanie so stálym platom. Po vyštudovaní na Oxforde ho však osud zavial na miesto, ktoré mu bolo zrejme súdené. Začal totiž písať pre divadlo a uplatnil sa aj ako divadelný komik.

Popularita mu stúpala geometrickým radom a tak niet je divu, že sa mu otvárali dvere aj do televízie. Už v roku 1979 napísal pre BBC scenár k seriálu Nesprávy o deviatej, kde si aj sám zahral. Seriál bol natoľko úspešný, že zaň Atkinson dostal cenu British Academy Award. Hlavnú úlohu v seriáli si však zahral až v nemenej úspešnom sitkome Čierna zmija. Jeho vstup na filmové plátna sa taktiež blížil. Aj keď jeho prvá snímka bola len „štek“ v bondovke Nikdy nehovor nikdy, málokto sa môže pochváliť, že začínal po boku takých hviezd ako sú Sean Connery a Kim Basinger. Jeho najslávnejšia postava však prišla až o pár rokov neskôr.

Postavu Mr. Beana, ako hovorí sám herec, miluje aj nenávidí zároveň. Nie je sa mu ani prečo čudovať. „Pán Fazuľa“ ho zaškatuľkoval viac, ako si želal. Väčšina ľudí pozná meno tejto smiešnej postavičky so zeleným autíčkom a macíkom lepšie ako meno jeho predstaviteľa. Ľudia však tohto samotára, ktorý na seba priťahuje katastrofy, milujú. V roku 1999 natočil aj film Mr. Bean, najväčšia filmová katastrofa.

Okrem toho hral v ďalších filmoch, napríklad Miliónový závod, Scooby-Doo a známy film, kde hral hlavnú úlohu (ne)šikovného agenta, Johnny English. Súkromie má v porovnaní s hollywoodskymi hercami o dosť pokojnejšie. Od roku 1990 je ženatý so Suentrou Sastry, s ktorou má dve deti, Lilly a Benjamina. Vlastní dve filmové spoločnosti a to Tiger Television a Tiger Aspect Films.


Jim Carrey


Rodina herca Jamesa Eugene Carreyho bola kanadsko-francúzskeho pôvodu. Bol najmladší zo štyroch detí a prvýkrát zazrel svetlo sveta v roku 1962. Podmienky, v ktorých žil, neboli jednoduché. Kvôli zlej finančnej situácii od detstva pracoval a v 16 rokoch opustil aj školu. Jeho talent sa prejavoval už v mladosti a jeho rodičia ho v tom podporovali. Už ako 15-ročný vystupoval v zábavnom klube Yuk Yuk´s. O dva roky neskôr sa rozhodol skúsiť šťastie v Los Angeles. Začínal v komediálnej show s Rodneym Dangerfieldom, ktorý ho zobral aj na svoje turné.

V roku 1983 začal experimentovať s filmom. Všetko to začalo malými úlohami v podpriemerných filmoch. Dokonca si zahral aj v jednej erotickej komédii, tiež našťastie len menšiu úlohu. Prvú hlavnú úlohu si zahral v upírskej komédii Once Bitten, filme, ktorý tiež nebol nijak prelomový, ale oproti predošlým filmom sa to dá brať za úspech.

Prelomový okamih prišiel s filmom Earth Girls Are Easy s viacerými hviezdami, okrem iného aj s Damonom Wayansom. Jeho brat ponúkol Jimovi úlohu v televíznej show In Living Color, ktorá sa ihneď stala kultovou. Bola nominovaná na 20 cien Emmy, z toho štyri vyhrala. Následne už bolo ponúk toľko, že si mohol sám vyberať.

Tie najznámejšie, v ktorých sa preslávil svojimi „opičkami“, sú Ace Ventura, Blbý a blbší, Maska a Klamár, Klamár. Jim Carrey je držiteľom dvoch zlatých glóbusov. Bol dvakrát ženatý, má jednu dcéru z prvého manželstva. Čo možno ale neviete, je, že bol zasnúbený aj so sympatickou herečkou Renée Zellweger. Momentálne je slobodný a okrem jeho klasických komédii sa snaží natáčať aj vážnejšie filmy pre náročnejšie publikum.


Robin Williams


Williams, na rozdiel od Carreyho, vyrastal v bohatej rodine. Otec bol vysokopostavený manažér a matka modelka. Robin bol introvert, ktorý viac žil vo svojom svete, ako v detskom svete hračiek. Z ulity sa stiahol až na strednej škole, keď začal hrať v divadle. Práve tam mohol prenášať svoje sny z detstva do role, ktorú stvárňoval. Hneď po maturite sa dal na štúdium politických vied na Clamont Men´s Collage.

K herectvu ho to však stále tiahlo. Vybral sa teda do New Yorku a začal si zarábať svoje prvé peniaze ako mím. Onedlho si ho všimol režisér Garry Marshall a ten ho vytiahol pred kamery. Bohužiaľ, ako to už v tejto v brandži býva, jeho prvý film Môžem to urobiť, veľký úspech nezožal. Takto to išlo aj s jeho ďalšími snímkami, až kým neprišiel prelom v podaní hitu Dobré ráno Vietnam. Vďaka tejto dráme a komédii zároveň sa konečne stal žiadaným hercom.

Robin bol hercom, ktorý dokázal zahrať naozaj rôzne charaktery. Dokázal človeka ako rozosmiať, tak aj rozplakať. Na plátne sme ho mohli vidieť ešte mnohokrát. Napríklad vo filmoch Flubber, alebo Kráľ rybár, za ktoré dostal Zlatý glóbus.

Jeho osobný život bol možno pikantnejší, ako by sa mohlo na pohľad zdať. V prvom manželstve mal syna Zachara. O desať rokov od jeho narodenia si začal románik so Zacharovou opatrovateľkou. Nakoniec spolu vytvorili šťastný pár. Natočili film Otec v sukni a majú spolu dve deti. Williams bol neslávne známy aj svojím alkoholizmom, o ktorom sa ale nebál rozprávať. Často mal problémy s depresiou a nakoniec ho kombinácia týchto dvoch faktorov priviedla k samovražde. Umrel 11. augusta 2014 vo svojom byte, kde sa obesil. Napriek všetkému sa však Robin Williams stal ikonou a je jednou z najobľúbenejších celebrít nielen v Amerike, ale aj na celom svete.



Biografické údaje použité v článku sme čerpali zo stránok Česko-slovenskej filmovej databázy.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Grimasy a gestá z filmového plátna
Kino novinky týždňa: Film o Pavlovi Demitrovi sa dostáva do kín
Vitajte naspäť v meste hriechu
Kino novinky týždňa: Korenistá láska a skorumpované mesto
Kino novinky týždňa: Keď jeden deň zmení celý život
Na scénu prichádzajú akčné Ninja korytnačky
Necenzurovaná Nymfomanka príde do kín v októbri

Komentáre