Hudba a film

Tieto grimasy a gestá dobyli filmové plátna

"V dvojdielnom seriáli vám predstavíme dokopy šesť legiend dejín filmu, ktoré srdcia fanúšikov dobyli neuveriteľnými a jedinečnými grimasami. Chýbať nebudú ani videá z najslávnejších scén."

Róbert Sprock, 5. septembra 2014 14:00
Youtube screenshot Foto: Youtube screenshot


Sú to v prvom rade komici, ktorých si všetci pamätáme nielen vďaka vtipným hláškam, ale aj vďaka ich neopakovateľnej a nenapodobiteľnej mimike a gestám. V dvojdielnom seriáli vám predstavíme dokopy šesť legiend dejín filmu, ktoré srdcia fanúšikov dobyli neuveriteľnými a jedinečnými grimasami. Chýbať nebudú ani videá z najslávnejších scén. Dnes to budú Louis de Funes, Sylvester Stallone a Eddie Murphy. Budúci piatok na vás čaká zvyšná trojica – Rowan Atkinson, Jim Carrey a Robin Williams.

Lois de Funés


Francúz Louis de Funés sa narodil 31. júla 1914. Už ako dieťa rád zabával svojich známych. Neskôr v sebe objavil talent imitátora, ktorý neskôr zužitkoval. Herectvo si ho však našlo až neskôr. Do svojich tridsiatich rokov striedal rôzne zamestnania, až do začiatku štyridsiatych rokov minulého storočia, keď sa uchytil ako klavirista v bare Horizont v Paríži. Tu sa druhýkrát oženil a keďže svoje publikum bavil v prvom rade svojimi grimasami, uvedomil si, že chce byť hercom.

Dlhých desať rokov hral však len vedľajšie, nevýrazné úlohy. Úspech prišiel až s divadelnou hrou Oscar. Hlavná úloha bola preňho ako šitá a výsledkom boli nadšené ovácie divákov. Potom už nič nestálo v ceste jeho kariére a natočil viac ako sto filmov.

Postavy tohto muža boli charakteristické výsmešným humorom, kŕčovitými gestami a uhundranou, výbušnou povahou. V osobnom živote bol však vraj introvertným človekom a veľkým milovníkom ruží. V roku 1980 dostal čestného Cézara za celoživotné dielo. Vysoké pracovné nasadenie a úlohy cholerických postáv si však vyžiadali svoju daň. Zomrel 27. januára 1983 na infarkt, no jeho filmy rozosmievajú ľudí do dnes.


Sylvester Stallone


Každý určite pozná predstaviteľa drsných silákov a akčných hrdinov ako sú Rocky a Rambo. Svoj život však nemal vždy jednoduchý. Rodičia tohto talianskeho emigranta sa rozviedli v jeho jedenástich rokoch a Sylvester sa dostal do opatery svojho otca. Hľadal si k nemu rôzne cestičky; dobré, aj zlé. Mal z toho problémy v škole, kde bol obeťou žartov aj vďaka svojej vrodenej necitlivosti pravej časti jazyka, pery a líca. Možno práve vďaka tejto malej chybe sa jeho známe grimasy stali ešte populárnejšie.

V pätnástich rokoch sa presťahoval k mame, kde chodil do školy pre emocionálne narušených teenagerov. Vtedy prvý raz okúsil herectvo. Zapáčilo sa mu to natoľko, že vyštudoval drámu na univerzite v Miami. Po vyštudovaní sa živil ako barman a popri tom sa snažil uplatniť v rôznych filmoch, no dostával len vedľajšie úlohy v B-filmoch. Keď mal na dosah úlohu v trháku Krstný otec, no na poslednú chvíľu ho vyradili z obsadenia, jeho sebavedomie sa načisto vytratilo. Uzatvoril sa pred svetom a začal písať scenár k filmu Rocky. Chodil s ním za producentmi s jednou podmienku, a to, že hlavnú úlohu bude stvárňovať on. Nakoniec sa mu podarilo uspieť u jedného producenta a natočil prvý film Rocky a jeho kariéra sa otočila o 180 stupňov. Film získal niekoľko Oskarov. Nasledovalo mnoho ponúk do filmov a stal sa hviezdou.

Stallone bol ženatý trikrát. Z prvého manželstva má dvoch synov, z ktorého jeden je autista. Taliansky herec to niesol ťažko, čo bolo nakoniec aj dôvodom ich rozchodu. Neskôr sa oženil s modelkou, no toto manželstvo vydržalo len dva roky. V roku 1997 sa oženil so svojou terajšou manželkou, s ktorou má pre zmenu tri dcéry. Stallone stále točí nové filmy a jeho nezabudnuteľné „ksichty“ si môžme pozrieť aj v novom filme Exendables 3, ktorý sa premieta momentálne v kinách.


Eddie Murphy


Pochádza z rozvedeného manželstva. Škola mu nikdy príliš nešla, za to svojich spolužiakov bavil už od prvej triedy. Našiel v sebe neuveriteľnú schopnosť imitácie a zmeny hlasu, (ktorú neskôr predstavil napríklad pri dabovaní oslíka v animovanom filme Shrek). V okolí bol vždy považovaný za hlavného šoumena. Zabávaním ľudí v baroch si zarobil aj na štúdium na Nassau College v New Yorku.

Na začiatku osemdesiatych rokov sa mu naskytla príležitosť ísť na konkurz do Stand Up show televízie NBC. Uspel a stal sa stálym členom „Saturday Night Live“, ako sa vtedy program volal. Filmové úlohy na seba nenechali dlho čakať. Hneď jeho debut 48 hodín sa stal úspešným a tak mal raketový úvod do svojej filmovej kariéry. Nasledoval populárny film Policajt z Beverly Hills.

Potom skúšal rôzne ďalšie námety, k niektorým sám vymýšľal scenár, avšak jeho kariéra v druhej polovici osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov sa takmer zastavila. Všetko vyzeralo tak, že jeho najväčšia sláva už vypršala, až do ďalšieho filmu Zamilovaný profesor, ktorý znamenal veľký comeback. Prišli ďalšie komédie, kde dokázal zahrať viac rolí naraz; ako Dr. Dolittle a Trhák pána Bowfingera. Ediie má dve deti z predchádzajúcich vzťahov. Momentálne žije s modelkou Nicole Mittchelovou, s ktorou má štyri deti.



Biografické údaje použité v článku sme čerpali zo stránok Česko-slovenskej filmovej databázy.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kino novinky týždňa: Korenistá láska a skorumpované mesto
Vitajte naspäť v meste hriechu
Do kín mieri gurmánska romanca, ochutnajte francúzsko-indickú lásku
Tom Hanks sa vráti do kín ako Robert Langdon
Kino novinky týždňa: Keď jeden deň zmení celý život
Necenzurovaná Nymfomanka príde do kín v októbri
V Expendables 3 sa predstavia nové hviezdy

Komentáre