Hudba a film

Mafia na plátne: Týchto desať filmov by ste si mali pozrieť

"Mafiánska tematika bola a je vo filmovom priemysle veľmi obľúbená. Začínajúc Krstným otcom a končiac Mafiánovcami - pozrite si našu desiatku vybraných mafiánskych filmov."

Radovan Mozner, 26. septembra 2014 14:00
Záber z filmu Krstný otec Foto: Youtube screenshot

Na dnes sme si pre vás pripravili malý filmový prierez dejinami mafie, od jej rozšírenia sa v Amerike. Vďaka kinematografii tak môžete vidieť skutočný život a smrť v dobe rozkvetu novodobej americkej a európskej mafie. Ak vás táto téma zaujíma, týchto desať filmov by ste si mali pozrieť.

Krstný otec


Synonymum mafie, to je dielo z pera geniálneho autora Maria Puza. Rodina je vždy na prvom mieste. Nikdy neukáž nesúhlas s vlastnou krvou pred inými. Marlon Brando na vrchole svojej hviezdnej kariéry ako Don Corleone – hlava mafiánskej rodiny a jeho syn Michael v podaní Al Pacina. Geniálny filmový zážitok.


Vtedy v Amerike


Typický príbeh štyroch židovských chlapcov z ulice. Chceli byť gangstri. A stali sa nimi. Príbeh o priateľstve, láske, zrade a chamtivosti. Film je natočený podľa poviedky Ernesta Gastaldiho. Zachytáva New York a jeho premenu počas prohibície až po začiatok 60-tych rokov.


Nepodplatiteľní


Predstavte si Ameriku na začiatku 20. storočia. Prohibícia, gangstri, ľahké ženy, alkohol a Al Capone. A potom tu je ešte druhá strana, strana zákona, strana Elliota Nessa. Jedného z mála nepodplatiteľných policajtov, hrdinu, ktorý bojoval proti Al Caponemu a víťazil. Za akú cenu?


Pulp Fiction


Úplne odlišný pohľad na mafiánsku tematiku, iné obdobie a hlavne iný režisér. Quentin Tarantino vo svojich historkách z podsvetia vykresľuje každú postavu skoro až pozitívne. Niekoľko poviedok, ktoré sa v určitých bodoch spoja a vy až na záver všetky pochopíte. Ľutovali by ste niekedy smrť gangstra?


Skrytá identita


Aké je to byť na druhej strane? Žiť svoj život v klame cudzieho prostredia, kde najmenšia chyba a zaváhanie môže rozhodovať o vašom živote alebo smrti. Mať “krysu” vo svojich radoch je asi tá najnebezpečnejšia vec z pohľadu zločinca. Čo však v prípade, že sú “krysy” dve a každá na opačnej strane? A potom je tu ešte ten tretí, ktorý hrá na obe strany.


Verejní nepriatelia


Kto nepočul o najväčšom miláčikovi Ameriky Johnovi Dillingerovi? Bol všetkým, mediálnou hviezdou, dobrým priateľom a gangstrom. A vďaka svojej popularite v očiach verejnosti úspešne unikal zatknutiu niekoľko rokov. Film s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe je natočený podľa knihy Bryana Burrougha, ale dnes už nikto nevie, čo všetko bola skutočnosť a čo výmysel. Rozpoznáte to vy?


Lovci gangstrov


Mesto anjelov, tak nazývajú Los Angeles. V tomto príbehu je to skôr mesto zločincov. Mesto, v ktorom sa všetci boja neľútostného gangstra. Ale aj v najväčšej tme existuje stále malé svetielko nádeje. A tou je špeciálna jednotka, ktorá sa nebojí použiť rovnaké zbrane, aké používa mafia. Oni sa v tom priam vyžívajú.


Zbaľ prachy a vypadni!


Myslíte si, že ste najlepší hráč kariet vo svojom okolí? Ale vždy je tu niekto ešte lepší a prefíkanejší. A ten vás oberie ešte aj o to, čo nemáte. Dlžíte pol milióna libier a máte týždeň na to, aby ste ich získali, inak prídete o prsty. Tak načo ešte čakáte?!


Americký gangster


Americká prehra vojny vo Vietname, silná rana pre USA. Vojaci závislí na drogách. Skutočný príbeh o netypickom bossovi narkomafie Frankovi Lucasovi. Vypracoval sa z chudobného chlapca na jedného z najväčších distribútorov drog v Amerike. Na druhej strane ale stojí rovnako ambiciózny policajt. Denzel Washington a Russel Crowe stoja tvárou v tvár.


Mafiánovci


Keď sa raz mafiánom stanete, zostanete ním naveky. Rovnako aj vaša manželka, dcéra a syn. Komédia v hlavnej úlohe s Robertom De Nirom, ktorý sa narodil pre rolu mafiána. Čo sa však stane v prípade, že ste sa rozhodli svedčiť a ste umiestnení do programu pre ochranu svedkov? Nájdu vás a vy budete mať čo robiť, aby ste to prežili.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Denzel Washington bojuje proti ruskej mafii
Nicole Kidman je po vážnej nehode bez spomienok
Film o Pavlovi Demitrovi sa dostáva do kín
Korenistá láska a skorumpované mesto
Desať filmov o drogách a ich účinkoch

Komentáre