Hudba a film

SND si pripomenie nedožité 75. narodeniny J. Bednárika operou Turandot

"Režisér Bednárik si túto operu vybral po mnohých operných inscenáciách v SND ako svoju "labutiu pieseň"."

TASR, 18. augusta 2022 15:18
Na snímke zaplnená sála Opery SND vzdáva potleskom hold zosnulému umelcovi. Posledná rozlúčka s výnimočným režisérom sa konala v Bratislave 30. augusta 2013. Foto: TASR Vladimír Benko

Slovenské národné divadlo (SND) si pripomenie nedožité 75. narodeniny legendárneho divadelného režiséra Jozefa Bednárika dvoma predstaveniami jeho inscenácie opery Giacoma Pucciniho Turandot. Na prvé predstavenia operného súboru v 103. divadelnej sezóne pozýva 6. a 8. septembra.

V novej budove SND bude Turandot na programe v tomto roku len dvakrát a v zaujímavom sólistickom obsadení. "V hlavných úlohách sa predstavia nemecká sopranistka Maida Hundeling ako Turandot a mexický tenorista Luis Chapa ako Calaf," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Dodáva, že symbolická rozprávka, v ktorej za strach z lásky hlavnej hrdinky Turandot, zaplatí hlavou mnoho nápadníkov, kým ho neprelomí princ Calaf, je interpretačne mimoriadne náročná. "A tak až do premiéry Bednárikovej inscenácie v roku 2006 absentovala na scéne SND celých štyridsať rokov."

Režisér Bednárik si túto operu vybral po mnohých operných inscenáciách v SND ako svoju "labutiu pieseň". "Našťastie sa tak nestalo a pokračoval v iných žánroch, ale múzam ostal verný. Hovorieval, že nemá rád ušľachtilú nudu, ale smiech, slzy, drámu, potlesk i nesúhlas...," uvádza prvá divadelná scéna k režisérovi, ktorý "túžil vyvolať emócie, rozdával energiu". "Miloval vôňu javiska, svoje herečky, svojich umelcov, svojich divákov, často výbušný, sršiaci nápadmi, taký bol Beďo, ako ho volali blízki," spomína na umelca, ktorý sa v každej voľnej chvíli vyberal za divadlom aj do sveta.

Turandot je jednou z dvoch posledných živých inscenácií Jozefa Bednárika v SND. K monumentálnej filozoficko-rozprávkovej freske v jeho réžii sa vracia po "covidovej" dvojročnej prestávke. Ďalej sa predstavia Eva Hornyáková, Peter Mikuláš, Šimon Svitok, Róbert Remeselník, Tomáš Juhás, členovia Operného štúdia Martin Morháč a Pavol Mucha. Účinkuje Bratislavský chlapčenský zbor, orchester a zbor Opery SND pod taktovkou nového šéfdirigenta Kevina Rhodesa.






Komentáre