Hudba a film

Eva Rysová, divadelná a televízna herečka, oslávila 90 rokov

"Hoci pôvodne chcela byť architektkou, napokon zvíťazilo herectvo, ktorému sa venovala desiatky rokov a počas kariéry stvárnila množstvo divadelných, filmových i televíznych postáv."

TASR, 16. augusta 2022 11:51
Na archívnej snímke herečka Eva Rysová . FOTO TASR - Radovan Stoklasa Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čaro divadelných dosiek okúsila Eva Rysová už ako gymnazistka, keď účinkovala v predstaveniach Divadelného súboru Timrava v Lučenci. Hoci pôvodne chcela byť architektkou, napokon zvíťazilo herectvo, ktorému sa venovala desiatky rokov a počas kariéry stvárnila množstvo divadelných, filmových i televíznych postáv. Legendárna herečka sa v utorok 16. augusta dožíva 90 rokov.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v Hajnáčke. Maturovala na gymnáziu v Lučenci a v roku 1955 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobila v rokoch 1955 - 1960 vo vtedajšom Armádnom divadle v Martine. Nasledujúcich päť rokov účinkovala na doskách Krajského divadla v Trnave. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave.

Ako divadelná herečka sa uplatnila nielen ako predstaviteľka psychologicky zložitých ženských postáv, ale aj v komediálnych úlohách. Stvárnila Isménu v Sofoklovej Antigone, Oľgu v Čechovových Troch sestrách, Gertrúdu v Shakespearovom Hamletovi, či Irinu Arkadinovú v Čechovovej Čajke. Komediálny talent predviedla napríklad v úlohe Agnesy v Molierovej Škole žien, Heleny v Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej, či Rosaury v Goldoniho Prefíkanej vdove.

Na Novej scéne ju diváci mohli vidieť v úlohe Mimi v muzikáli The Beatles, a tiež ako Izergil v Balade o zlodejovi koní alebo Cigáni idú do neba. Zahrala si aj Madame Renaudovú v Klietke bláznov, postavu Mamy v inscenácii Osem žien, Evelyn Medardovú v Nemocnici na pokraji... a Molly v inscenácii Donaha. Účinkovala aj v legendárnom muzikáli Fidlikant na streche a v rozprávke Mrázik si zahrala postavu rozprávačky.

Účinkovala v takmer dvoch desiatkach televíznych filmov ako Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (1968), Prípad jasnovidca Hanussena (1969), Portrét Doriana Graya (1969), Šaty (1972), Americká tragédia (1976), Príbeľská vzbura Janka Kráľa (1978), Eygletiérovci (1986), Prípad poručíka Seeborna (1988), Mastný hrniec (1991) alebo Podozrenie (1993).

V slovensko-českom koprodukčnom filme režiséra Dušana Rapoša Suzanne (1996) si zahrala úlohu lekárky. Predstavila sa aj v televíznej rozprávke Orest z rodu čarodejníkov (2010). Starú mamu rodiny Roznerovcov stvárnila v seriáli z vinárskeho prostredia Búrlivé víno, ktorý sa vysiela od roku 2013.

Hlas Evy Rysovej bolo často počuť z dabingu, z rozhlasových hier, ale aj na CD nosičoch v rozprávkach pre deti.

Je držiteľkou Krištáľovej ruže za prednes (2003), Ceny Karla Čapka (2005), Kvetu Tálie (2012).

Bohaté herecké skúsenosti odovzdávala poslucháčom herectva na VŠMU a tiež na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.



Komentáre