Hudba a film

Slovenský film Piata loď bude mať svetovú premiéru na Berlinale

"Rodinná dráma Piata loď príde do slovenských kín 16. marca. "

TASR, 20. januára 2017 9:00
Film Piata loď uvedú na festivale Berlinale. Foto: FB: Piata loď/Little Harbour
Slovenský film Piata loď bude mať svetovú premiéru na 67. Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. "Snímku režisérky Ivety Grófovej vybrali do súťaže Generation Kplus," TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka filmu, ktorý vznikol na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej.

"Film sme si pozreli s veľkou radosťou, naplno nás presvedčil svojím nežným a empatickým stvárnením (a nádherným dievčenským výkonom) hlavnej protagonistky uprostred sveta, ktorému často nežnosť chýba. Jednohlasne sme sa zhodli na tom, že film sa perfektne hodí na platformu festivalu Berlinale," okomentoval svoje rozhodnutie programový tím festivalu. Druhý dlhometrážny film Ivety Grófovej, ktorej debut Až do mesta Aš získal národnú nomináciu na Oscara v roku 2012, bude súťažiť v konkurencii filmov z viacerých krajín ako Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína.

"Pred dvoma rokmi sme sa spolu s režisérkou Ivetou Grófovou a kameramankou Denisou Buranovou spoločne vybrali na festival Berlinale, konkrétne aj pre túto sekciu, ktorá je špeciálna a jedinečná tým, že v rámci nej premietajú vysoko kvalitné filmy určené pre mladé publikum. Boli sme akurát uprostred fundraisingu, castingu a príprav na nakrúcanie filmu Piata loď a vtedy sme si zasnívali, že by bolo fajn sem raz prísť s filmom. A ubehli dva roky extrémne náročnej a intenzívnej práce, a toto želanie sa splnilo. Veľmi sa tešíme a ja pevne verím, že to bude pre film dobrý štart do života v zahraničí i doma, na Slovensku," reagovala na správu z Berlína producentka filmu Katarína Krnáčová.

Aj detská hra sa môže stať niečím, čo navždy zmení život. Film rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.


Hlavnú postavu - malú Jarku si zahrala v čase nakrúcania len desaťročná Vanesska z Bratislavy. Jej kamaráta Kristiána stvárnil Matúško z Vranova nad Topľou, Jarkinu mamu hrá mladá speváčka z Košíc Katarína Kamencová a jej mamu česká herečka Johanna Tesařová. Výrazný výtvarný charakter dala filmu kameramanka Denisa Buranová.

Berlinale sa uskutoční od 9. do 19. februára. Rodinná dráma Piata loď príde do slovenských kín 16. marca. Slovensko-česko-maďarský film prinesie do slovenskej kinodistribúcie CinemArt SK. Realizáciu snímky podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe - Media a Bratislavský samosprávny kraj.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Najúspešnejší film z našich končín za hranicami? Ja, Olga Hepnarová
Historický film Mlčanie hovorí o prenasledovaní kresťanov
Kto vám kradne ponožky? Dozviete sa v českom animáku Lichožrúti
Režisérka snímky Všetko alebo nič: Každá má svojho vysnívaného Jakuba

Komentáre