Hudba a film

Historický film Mlčanie hovorí o prenasledovaní kresťanov

" Pôvodom taliansky režisér Scorsese sníval o natočení Mlčania od roku 1989. Samotná práca na scenári a príprava filmu trvala niekoľko rokov. "

TASR, 16. januára 2017 11:00
Z traileru filmu Mlčanie. Foto: Youtube/MagicBoxSK
Dlhoočakávaný film oscarového režiséra Martina Scorseseho Mlčanie (Silence) vstúpi do slovenských kín 16. februára. Historický veľkofilm hovorí o prenasledovaní kresťanov v Japonsku v 17. storočí.

Pôvodom taliansky režisér Scorsese sníval o natočení Mlčania od roku 1989. Samotná práca na scenári a príprava filmu trvala niekoľko rokov. Historickú drámu uviedli vo vybraných kinách v USA 23. decembra. Kvalitu snímky, ktorá bude bojovať o nominácie na Oscara, potvrdili veľmi pozitívne zahraničné recenzie. Napríklad v Los Angeles Times o diele napísali: "Martin Scorsese natočil jeden z najväčších filmov svojej kariéry, ale tiež prešiel ohromujúcou premenou. Sledovať Mlčanie je ako ponoriť sa do duše jedného z veľkých umelcov našej doby." Rolling Stone na margo nového filmu M. Scorseseho uviedol: "Príbeh jezuitských kňazov, ktorí čelia v Japonsku prenasledovaniu, je jedným z duchovne najdojemnejších filmov režisérskeho majstra."

Špeciálna projekciu filmu sa uskutočnila už vlani koncom novembra na pôde Pápežského východného inštitútu vo Vatikáne za účasti zhruba 300 jezuitov. Po premietaní prítomní kňazi diskutovali s režisérom, ktorého 30. novembra prijal pápež František na súkromnej audiencii. Martin Scorsese daroval pápežovi japonský obraz Panny Márie zo 17. storočia.



Náboženská historická dráma Mlčanie prináša príbeh z polovice 17. storočia z Japonska, ktoré je úplne uzavreté kontaktu so západným svetom. Kresťanstvo je tu postavené mimo zákon a kresťania musia svoju vieru skrývať. Dvaja portugalskí jezuiti, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), sa vydávajú do zeme vychádzajúceho slnka s veľmi nebezpečným cieľom - nájsť svojho učiteľa, otca Ferreiru (Liam Neeson), ktorý sa pravdepodobne zriekol viery. Japonskí feudáli a vládnuci samuraji sú odhodlaní kresťanstvo vo svojej zemi úplne zničiť. Šíriť slovo Božie je kvalifikované ako jeden z najťažších zločinov. Kresťania sú prenasledovaní a brutálne mučení. Buď sa zrieknu svojej viery, alebo sú vystavení nekonečnej agónii a bolestivej smrti. Mladých mníchov čaká najťažšia skúška viery a vytrvalosti.

Mlčanie natočil Martin Scorsese (Skrytá identita, Vlk z Wall Street) podľa románu Mlčanie od japonského spisovateľa Šúsaku Endó. V hlavných úlohách sa predstavia talentovaní Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu), Adam Driver (Star Wars: Sila sa prebúdza) a jeden z najváženejších hercov súčasnosti Liam Neeson (Schindlerov zoznam, 96 hodín, Medzi náhrobnými kameňmi).

TASR informovala Dana Freyerová zo spoločnosti Magic Box Slovakia.

ODPORÚČAME TIEŽ:
U2 zaspievajú na turné celý album The Joshua Tree, bol ich prelomový
Zlaté glóbusy ovládol muzikál La La Land, cenu získala aj M. Streepová
Hana Zagorová vydala nový album, pesničky jej písali mladší kolegovia
Legendárny bubeník Phil Rudd z kapely AC/DC príde na Slovensko

Komentáre