Hudba a film

Režisérka snímky Všetko alebo nič: Každá má svojho vysnívaného Jakuba

"Na scenári k prvej sfilmovanej knižky Evity Urbaníkovej spolupracovala Marta Ferencová, ktorá film aj režírovala. "

TASR, 13. januára 2017 12:00
Z traileru filmu Všetko alebo nič (2017). Foto: Youtube/Continental film
Do slovenských i českých kín vstupuje tento týždeň filmová novinka s názvom Všetko alebo nič. Ide o prvý film podľa bestsellera spisovateľky Evity Urbaníkovej. Romantickú komédiu slovensko-českej produkcie nakrútila a spolu s autorkou spolupracovala na scenári režisérka Marta Ferencová. "S Evitou sme si dali métu, aby bola príjemná, aby diváci odchádzali z kina s príjemným pocitom, aby bola vtipná, ľahká, aby sa s ňou ľudia vedeli stotožniť," povedala pre TASR dnes na stretnutí s médiami Marta Ferencová.

"Evitina kniha mala jednu veľkú výhodu, postavy v nej sú naozaj živé, asi preto ju ľudia tak radi čítajú, nie sú to vymyslené fiktívne postavy," podčiarkla režisérka a spoluscenáristka s tým, že knižný príbeh nerozlučnej trojice Lindy, Vandy a Eda museli tvorcovia upravovať, aby sa dal sfilmovať. "Pretože je tam veľa subjektívnych vecí, vnútorných monológov," doplnila režisérka filmu, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia Táňa Pauhofová, Klára Issová, Ľuboš Kostelný. Slovensko-český herecký mix dopĺňajú Zuzana Kronerová, Ondřej Sokol, Petra Hřebíčková, Luděk Sobota a ďalší. Vo výbere hercov siahli tvorcovia aj po sympatických Poliakoch. Postavu Jakuba, narušiteľa bláznivo plynúceho života ústrednej trojice, ktorú spája vrúcne, oddané priateľstvo, stvárnil Michał Żebrowski.



"Knihu čítalo strašne veľa slovenských žien, každá má svojho vysnívaného, zvizualizovaného Jakuba, a keby sme tam dali konkrétneho herca, zrušili by sme im tú ilúziu. Chceli sme nájsť veľmi charizmatického, šarmantného a šikovného herca, ktorého ale bežne naši diváci nepoznajú," komentovala Ferencová obsadenie Żebrowského do postavy muža, ktorý vnesie do dní hlavnej predstaviteľky plno vášne a prísľubov na nový vzťah. Rozdielnosť pováh a náhľadu na svet však robí vzťah komplikovanejším, ako by sa zdalo.

Všetko alebo nič nakrúcali v Prahe. "Obsadenie a koprodukcia je slovensko-česká a mali sme pocit, že tam máme viac možností, čo sa týka lokalít. Vedeli sme tam nájsť viac priestorov, hlavne kníhkupectvo, predsa len centrum Bratislavy je pomerne dosť malé," poznamenala režisérka s tým, že film sa točil aj na Slovensku v Jasnej.

Záber z filmu Všetko alebo nič. Foto: Continental film


Romantická komédia "o vzťahoch, ktoré nás valcujú, o ženskom priateľstve, ktoré nás chráni, o mužoch, na ktorých sa nezabúda", má slovenskú a plnohodnotnú českú verziu, pripravuje sa poľský dabing. "V slovenskej verzii sme nechali v origináli Lea, postavu Petra Vaňka, a naopak, v českej verzii zostáva v slovenčine Ľubo Kostelný," povedala Marta Ferencová k príbehu popretkávanom sarkazmom, humorom, hnevom, beznádejou, vášňou, smiechom, slzami, mužským egom a ženským sebavedomím. "Neviem, koľko sa u nás nakrútilo romantických komédií, myslím si, že je dosť ojedinelé, že tento žáner je tu. Je to i dojímavé, miestami vážne, ale je tam nenásilný humor, ktorý tam vylieza, počula som to aj podľa reakcií divákov na projekcii v Jasnej, veľmi dobre sa bavili," povedala pre TASR Zuzana Kronerová, ktorú na koncoročnej projekcii v Tatrách sprevádzal aj prísny kritik - jej manžel. "Práve tento film veľmi ocenil, hovoril, že konečne nejaký živý slovenský film, so živými dialógmi a situáciami zo života," prezradila herečka.

Nový titul Všetko alebo nič prináša do slovenskej kinodistribúcie od 12. januára Continental film.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ed Sheeran zverejnil dve nové skladby, láme nimi rekordy
U2 zaspievajú na turné celý album The Joshua Tree, bol ich prelomový
Zlaté glóbusy ovládol muzikál La La Land, cenu získala aj M. Streepová
Deti písali Ježiškovi aj tento rok. Listy prišli z 47 krajín

Komentáre