Hudba a film

Slovenský filharmonický zbor získal prestížne nemecké ocenenie

"Ocenenie "Najlepší spevácky zbor Oper! Awards 2023" pre SFZ prevzal v Dortmunde generálny riaditeľ SF Marián Turner."

TASR, 1. marca 2023 11:42
Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor, foto z archívu. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Slovenský filharmonický zbor (SFZ) získal nemecké ocenenie Oper! Awards 2023 v kategórii Najlepší spevácky zbor. Slávnostné udeľovanie ocenení pre najlepšie osobnosti a inštitúcie medzinárodnej opernej scény v 20 kategóriách sa uskutočnilo v pondelok (27. 2.) v Dortmunde.

"Ide o jediné ocenenie v Nemecku tohto druhu, ktoré udeľuje nemecký operný odborný časopis OPER! Nemecko je krajinou s najväčším počtom operných domov na svete, uvádza sa tu najviac opier aj operiet," hovorí Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF). Dodala, že tento rok odborná porota oznámila už 5. januára víťaza v kategórii najlepší operný dom, ktorým sa stala opera v Dortmunde. Na jej pôde sa konal galavečer, na ktorom privítala víťazov ďalších 19 kategórií. Slávnostné odovzdávanie Oper! Awards sa prvýkrát uskutočnilo mimo Berlína.

Ocenenie "Najlepší spevácky zbor Oper! Awards 2023" pre SFZ prevzal v Dortmunde generálny riaditeľ SF Marián Turner. Podľa neho je to mimoriadna pocta pre SF, jej vynikajúci zbor, ale aj pre Slovensko. "Vďaka špičkovým umeleckým výkonom nášho vokálneho telesa sme sa na pódiu Dortmundskej opery ocitli v spoločnosti Berlínskej filharmónie a ich šéfdirigenta Kirila Petrenka, sopranistky Lisette Oropesa, dirigentov Oksany Lyniv a Gianandrea Nosedu a mnohých ďalších svetových umelcov. To je najlepšia reprezentácia a reklama našej krajiny," dodal Turner.
Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenská zborová jednotka získala cenu za mimoriadne úspešnú minuloročnú spoluprácu s berlínskymi filharmonikmi a ich šéfdirigentom Kirilom Petrenkom. Spoločne s medzinárodným obsadením sólistov vystúpili na tradičnom Veľkonočnom festivale (Osterfestspiele) v nemeckom Baden-Badene a na koncertoch v Berlínskej filharmónii. "Predstavili sa v dvoch operách Piotra Iľjiča Čajkovského – Piková dáma a Jolanta. Koncertné uvedenie Pikovej dámy bolo naživo odvysielané z abonentných koncertov Berlínskej filharmónie v ich digitálnej koncertnej sieni," pripomína SF.

"Slovenský filharmonický zbor opätovne dokázal, že je jedným z vedúcich operných a koncertných zborov európskej hudobnej scény, spolupracujúci s mnohými svetovými dirigentmi," skonštatovali členovia odbornej poroty k telesu, ktoré vlani hosťovalo na viacerých nemeckých koncertných a operných scénach. Na domácej pôde sa SFZ predstaví najbližšie na koncertoch 23. a 24. marca spolu s orchestrom SF a šéfdirigentom Danielom Raiskinom.








Komentáre