Hudba a film

Milan Sládek oslávi 85. narodeniny výstavou a festivalom pantomímy

"Podujatie Milan Sládek – Mím sa bude konať v Galérii Umelka v Bratislave od 18. apríla do 14. mája."

TASR, 21. februára 2023 10:10
Mím Milan Sládek oslávi 85. narodeniny. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Svetoznámy mím Milan Sládek sa 23. februára dožíva 85. narodenín. Pri tejto príležitosti sa uskutoční výstava Sládkových výtvarných diel a festival komorných pantomimických predstavení. Podujatie Milan Sládek – Mím sa bude konať v Galérii Umelka v Bratislave od 18. apríla do 14. mája. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Šebestová.

Okrúhle jubileum oslávi Milan Sládek výstavou obrazov a festivalom pantomímy hneď v dvoch mestách. "V marci v Kolíne nad Rýnom, kde po emigrácii začal svoju zahraničnú kariéru a tešil sa nesmiernemu záujmu obecenstva aj podpore oficiálnych inštitúcií," dodala Šebestová. Pripomenula, že v Kolíne nad Rýnom, ktorý je umelcovým druhým domovom, Sládek založil festival Gaukler – festival pantomímy.
Mím Milan Sládek oslávi 85. narodeniny. Foto: TASR Michal Svítok

Svetoznámy mím nezabúda ani na Bratislavu, kde začínal a kde má stále množstvo fanúšikov a vďačných divákov. Na mesto, v ktorom založil, vybudoval a desať rokov viedol Divadlo Aréna. Slovenské publikum sa tak bude môcť prvýkrát zoznámiť v takom rozsahu nielen so Sládkovým svetom pantomímy, ale aj s jeho výtvarným umením, ktoré je výrazne späté s jeho životom i prácou. "V osobnom živote maľovanie považujem za akúsi meditáciu, osobné vyjadrenie. Aj keď začínam abstraktne, vždy sa mi nakoniec v obraze presadí akási figúra, vždy ostávam pri figuratívnom maľovaní. Súčasne si uvedomujem, že výtvarné umenie je neodlúčiteľnou súčasťou pantomímy," komentoval vzťah k maľovaniu Sládek. "Keď som na javisku sám, pripadám si ako socha v pohybe. Keď inscenujem, portál javiska je akýmsi rámom, v ktorom komponujem jednotlivé scény. Na podujatie v Bratislave sa veľmi teším a s ľahkou nervozitou a napätím očakávam reakcie nielen bratislavského obecenstva," odkazuje umelec.
Mím Milan Sládek oslávi 85. narodeniny. Foto: TASR Vladimír Benko

"Maestro Sládek má za sebou bohatú medzinárodnú kariéru, účinkoval v 55 krajinách sveta a dosiahol významné umelecké úspechy. V jeho úctyhodnom veku oplýva neuveriteľnou energiou. V skvelej forme predvedie počas šiestich večerov slovenskému publiku svoje ostatné pantomimické predstavenia, ktoré premiéroval v Nemecku a tiež zaujímavé performancie v medzinárodnej spolupráci a obsadení," približuje pripravované podujatie Roberto Leca z občianskeho združenia LECA a umeleckej agentúry LECA production. Organizátori ďalej potvrdzujú, že festival bude obohatený o výstavu, ktorá bude prierezom Sládkovej tvorby v oblasti maľby a kresby. "Jej súčasťou bude i výstava vybraných masiek, kostýmov a bábok z inscenácií maestra Sládka," dodávajú.



Komentáre