Hudba a film

Jeden z najobľúbenejších českých hercov Jaromír Hanzlík má 75 rokov

"Napriek tomu, že nezískal herecké vzdelanie, etabloval sa ako umelec, ktorý dokáže presvedčivo stvárniť vážne i komediálne charaktery. "

TASR, 16. februára 2023 12:01
Český herec Jaromír Hanzlík si fotografuje fotografov pri príchode na otvárací ceremoniál 17. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 19. júna 2009 v Trenčíne. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Vďaka svojmu všestrannému hereckému talentu sa stal Jaromír Hanzlík v 70. a 80. rokoch minulého storočia jedným z najobsadzovanejších českých hercov. Nezabudnuteľný výkon podal ako bytový referent Jindřich Mráček v komédii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách či ako utáraný, prostý a dobrácky Pepin vo filme Postřižiny.

Od narodenia jedného z najpopulárnejších českých divadelných, filmových a televíznych hercov Jaromíra Hanzlíka uplynie vo štvrtok 16. februára 75 rokov.

Jaromír Hanzlík sa narodil 16. februára 1948 v Českom Těšíne do umelecky založenej rodiny. Jeho matka pracovala ako asistentka réžie v Československej televízii a otec bol šéfom operety a neskôr kabaretný umelec. Prvé herecké skúsenosti získaval ešte ako dieťa v televíznych inscenáciách. Po gymnaziálnych štúdiách ho v roku 1966 prijali na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. V tom istom období však dostal aj ponuku stať sa členom súboru pražského Divadla na Vinohradech, ktorú pred štúdiom uprednostnil.
Na snímke sprava Jaromír Hanzlík s partnerkou počas otvorenia Medzinarodného fimového festivalu v Karlových Varoch. Karlove Vary, 28. júna 2019. Foto: TASR - Dominika Petráková

Napriek tomu, že nezískal herecké vzdelanie, etabloval sa ako umelec, ktorý dokáže presvedčivo stvárniť vážne i komediálne charaktery. Z významných úloh, ktorých sa úspešne zhostil v Divadle na Vinohradech možno spomenúť postavy Hamleta (Hamlet), Lúpežníka (Lúpežník), Chlestakova (Revízor), Raskoľnikova (Zločin a trest) či Cyrana (Cyrano z Bergeracu). Súbežne s divadlom sa umelec veľmi intenzívne objavoval aj pred kamerou.

V roku 1966 účinkoval po boku slovenskej herečky Zuzany Cigánovej v poetickej dráme Otakara Vávru Romance pro křídlovku a rolu mladého vojaka stvárnil vo filme Kočýr do Vídně (1966), do ktorého ho obsadil režisér Karel Kachyňa. Spolu s hereckou partnerkou Danielou Kolářovou si okrem iného zahral aj v dvoch snímkach inšpirovaných životom panovníka Karola IV. – v romantickej komédii Slasti Otce vlasti (1969) a v muzikáli Noc na Karlštejně (1973).

Obľúbeného českého herca si diváci môžu pamätať aj ako svedomitého právnika bytového úradu Jindřicha Mráčka z kultovej komédie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách 
(1974) alebo tiež ako bezprostredného traktoristu Honzu z filmu Léto s kovbojem (1976).
Český herec Jaromír Hanzlík pózuje s mosadznou tabuľkou so svojím menom na Moste slávy počas 17. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 26. júna 2009 v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Spolupráca s ďalším uznávaným filmovým tvorcom Jiřím Menzlom mu priniesla účinkovanie v komediálne ladených filmoch ako Postřižiny (1980), Slavnosti sněženek (1983) alebo Konec starých časů (1989). V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa Jaromír Hanzlík objavil v rozprávkach Nesmrtelná teta (1993) či O perlové panně (1997) a stal sa tiež moderátorom obľúbenej talk-show Úsměvy (1997).

Univerzálny herecký talent uplatnil aj v televíznych seriáloch Taková normální rodinka (1971), lekársky plášť si obliekol v legendárnych seriáloch Nemocnice na kraji města (1977) a Sanitka (1984), pričom sa objavil aj v pokračovaní týchto seriálov - Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Sanitka 2 (2013). Herec bol tiež súčasťou seriálovej adaptácie slávneho románu Eduarda Bassa Cirkus Humberto (1988) o osudoch cirkusantskej rodiny.
Český herec Jaromír Hanzlík a český režisér Jiří Menzel počas verejnej diskusie o filme s návštevníkmi 16. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Artfilm 30. júna 2008 v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Napriek tomu, že Jaromír Hanzlík bol na vrchole svojej kariéry, rozhodol sa v roku 1992 umelecký súbor Divadla na Vinohradech v dôsledku fyzického i psychického vyčerpania opustiť. Takisto zanechal aj herecké aktivity pred kamerou a vracal sa k nim len sporadicky. Istý čas žil v ústraní so svojou partnerkou vo Švajčiarsku.

V novom tisícročí ho mohli diváci vidieť ako rušňovodiča vo filme Vlada Balka s názvom Pokoj v duši (2009). Predstavil sa tiež v thrilleroch Smyčka (2009) a Gangster Ka (2015). V roku 2019 sa dočkala uvedenia romantická snímka Leto s gentlemanom, v ktorej sa predstavil v jednej z hlavných úloh a zároveň k tomuto filmu napísal aj scenár.



Zdroj: ceskatelevize.cz










Komentáre