Hudba a film

Režisérka inscenácie Škrupinka: Je to ponor do podôb ženských duší

"Hra dosiahla úspech v Poľsku i na zahraničných javiskách, Szczygielski pri jej písaní vychádzal zo situácií a osôb, ktoré v živote stretol. "

TASR, 9. septembra 2022 14:14
Na snímke zľava herečky Jana Lieskovská (Halina Koltavská) a Miroslava Drínová (Roxana Kličková) počas verejnej generálky komornej komédie Škrupinka v divadle Nová scéna v Bratislave 7. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislavské Divadlo Nová scéna uvádza premiéru komornej komédie Škrupinka. Réžie hry poľského spisovateľa, dramatika, novinára a grafického dizajnéra Marcina Szczygielskeho sa ujala Adriana Totiková. V inscenácii, ktorá ponúka "svieži pohľad na rodiace sa priateľstvo dvoch žien z úplne iných svetov", sa na komornom javisku Štúdia Olympia predstavia Miroslava Drinová a Jana Lieskovská.

V zapadnutej knižnici sa náhodne stretnú do seba utiahnutá knihovníčka a excentrická zlatokopka. Ich povahy, životné skúsenosti aj pohľad na svet sú odlišné. Režisérka komornej komédie, v ktorej sa jej protagonistky zbavujú škrupiniek predsudkov a strachov, aby sa na záver navzájom pochopili a našli si každá svoju novú cestu, priznáva, že rozpráva aj o odlišnosti. "Aj o tom, že sa na svet často pozeráme cez naučené formy, spôsoby, stereotypy, ale keď na tie stereotypy zabudneme alebo keď ich zahodíme, keď naozaj otvoríme svoju myseľ a srdce, nájdeme v druhom človeku krásu a v sebe schopnosť a odhodlanie zmeniť niečo, s čím nie sme spokojní a šťastní," vysvetľuje Totiková.

Na snímke sprava herečky Jana Lieskovská (Halina Koltavská) a Miroslava Drínová (Roxana Kličková) počas verejnej generálky komornej komédie Škrupinka v divadle Nová scéna v Bratislave 7. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský


"Túto hru a jej inscenačné prevedenie vnímam tak, že je to ponor do rôznych podôb ženských duší. Nie je to len veľmi citlivé spracovanie, ale aj vtipné, plné láskavého humoru, drobných vtipných mizanscén, krásnej hudby, vo veľmi intímnom prevedení, kde je divák až na dotyk s našimi herečkami," priblížila.

Hra dosiahla úspech v Poľsku i na zahraničných javiskách, Szczygielski pri jej písaní vychádzal zo situácií a osôb, ktoré v živote stretol. Inšpiráciou pre postavu Haliny mu bola kolegyňa z redakcie, v ktorej kedysi pracoval. "Bola to introvertka, neistá sama sebou, úplne podriadená matke, ktorej denne volávala z práce. Ale v krízových situáciách bola z nás všetkých vždy najsilnejšia a časom uskutočnila vo svojom živote obrovskú zmenu. V Haline je však aj veľa zo mňa samého. Keď som bol ešte malý, sníval som o tom, že raz budem pracovať v knižnici. Považoval som ju za najbezpečnejšie miesto na svete," spomína autor.

Na snímke zľava herečky Jana Lieskovská (Halina Koltavská) a Miroslava Drínová (Roxana Kličková) počas verejnej generálky komornej komédie Škrupinka v divadle Nová scéna v Bratislave 7. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský


"Roxana je zasa typom žien, ktoré som poznal pri práci v televízii – ich krása im otvárala všetky dvere. Nemuseli rozvíjať svoju inteligenciu a schopnosti, pretože k úspechu im stačila štipka drzosti. Ale keď som ich spoznal trochu bližšie, zistil som, že sú oveľa inteligentnejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať," dodal.

Slovenská premiéra Škrupinky sa uskutoční za účasti Szczygielskeho v sobotu 10. septembra.





Komentáre