Hudba a film

Rasťo Kopina zo skupiny Nocadeň: Nevieme, kedy sa vrátime na pódiá

"Na svojom konte majú sedem štúdiových albumov, siedmy s názvom Aurora vydali v októbri 2019. Ten im vyniesol ocenenie v podobe sošky Anděla Českej akadémie populárnej hudby."

TASR/Webmagazin.sk, 4. apríla 2021 19:13
Na archívnej snímke skupina Nocadeň počas koncertu. Foto: FB Rasťo Nocadeň

Pandémia koronavírusu naplno postihla aj slovenskú hudobnú scénu a jej interpretov, technický a organizačný personál nevynímajúc. Prešiel už rok od jej začiatku a jej ústup je zatiaľ v nedohľadne. Platí to aj pre známu košickú skupinu Nocadeň.

„Momentálne sme v stave hibernácie a nemáme chuť čokoľvek plánovať. Keď sme vydávali náš ostatný album Auróra, čakali nás koncerty a tie sme z pochopiteľných príčin nemohli odohrať. Pesničky ožívajú hlavne na koncertoch a my sme ich ešte poriadne 'neoživili'. Tým pádom sa v nás ešte neozýva hlad po tvorbe nových vecí,“ povedal pre TASR Rasťo Kopina.

Návrat na koncertnú scénu si skupina netrúfa predpovedať. „V prognózach, čo bude nasledovať a kedy sa budeme môcť vrátiť na koncertné pódia, sme pomerne opatrní. Kedysi v nás prevládal tlmený optimizmus, po viac ako roku trvania tohto stavu sme už aj my trocha nezdravo pesimistickí,“ dodal Rasťo, mladší z dvojice bratov.

Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo a Róbert Kopinovci v decembri 1997 a v marci 2000 vydali prvý album debutový album Nocadeň, hitom z neho sa stala skladba Steny. V septembri 2001 pridali druhý album Slová už nevravia nič. Na svojom konte majú sedem štúdiových albumov, siedmy s názvom Aurora vydali v októbri 2019. Ten im vyniesol ocenenie v podobe sošky Anděla Českej akadémie populárnej hudby v kategórii Slovenský album roka za rok 2019.
Sošku českej hudobnej akadémie Anděl za najlepší slovenský album roku 2019 si Rasťo a Robo Kopinovci prevzali symbolicky na hraničnom prechode. Foto: FB Ceny Anděl

Pandémia zasiahla aj do odovzdávania týchto ocenení, keď si ceremoniál diváci mohli sledovať iba vo forme záznamu na televíznych obrazovkách. Historicky prvé ocenenie si tak bratia Kopinovci prevzali z rúk lídra českej skupiny Monkey Business Matěja Rupperta na hraničnom priechode Květná na česko–slovenskej hranici. „Cenu Anděl si veľmi vážime. Keďže u nás momentálne žiadne podobné hudobné ceny nie sú, je skvelé, že Slovákom vytvorili priestor na prestížnom českom oceňovaní,“ doplnil Rasťo Kopina.

Komentáre