Hudba a film

Meky Žbirka chystá dokument Čo bolí, to prebolí aj cez crowdfounding

"Multiplatinový Modrý album Mira Žbirku vyšiel pred dvadsiatimi rokmi a reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia. Na oslavu jeho výročia pripravuje aj dokumentárny film."

TASR/Webmagazin.sk, 16. marca 2021 11:06
Na snímke cover Modrého albumu Mira Žbirku z roku 2001. Foto: Archív Mira Žbirku

Tvorivý tím, ktorý tvoria scenárista Honza Vedral a režisér Šimon Šafránek, chystá dokument, ktorý prezradí všetko o zákulisí vzniku zásadného albumu z roku 2001.

Multiplatinový Modrý album Mira Žbirku vyšiel pred dvadsiatimi rokmi a reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia. Album, v ktorom je ukrytý príbeh zmierenia a hľadania nových možností, znamenal pre Mekyho veľký návrat na pódiá a megaúspech skladby Čo bolí, to prebolí. TASR o tom informoval PR manažér Rado Mešša.

Na oslavu jeho výročia sa okrem v Abbey Road štúdiu remastrovanej vinylovej a CD verzie albumu s bonusmi pripravuje aj nový dokumentárny film Čo bolí, to prebolí. Odhalí okolnosti obnovenia spolupráce s Marikou Gombitovou a Kamilom Peterajom, objasní, kto objavil Marthu, prečo sa Meky rozhodol dať šancu o generáciu mladším producentom. Zároveň priblíži, ako sa na prelome tisícročí menila populárna hudba.
Na archívnej snímke Miro Žbirka a speváčka Martha. Foto: Archív Mira Žbirku

Vznik dokumentárneho filmu Čo bolí, to prebolí možno podporiť v crowdfundigovej kampani na Donio.cz. Vyzbieraná suma sa použije na nakrúcanie filmu, ako aj na usporiadanie jeho projekcie, ktorej sa budú môcť zúčastniť aj prispievatelia. Dvadsať percent z vybranej sumy získa Nadačný fond Janel pri Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady v Prahe, s ktorou Miro Žbirka dlhodobo aktívne spolupracuje.

Slovenské koncerty Cinema Acoustic Tour sú preložené na nové termíny. Zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti a nemenia sa ani miesta koncertov. Uskutočnia sa v historických kinách: 13. mája v Prešove, 14. mája v Martine a 15. mája v Bratislave. Pre návštevníkov je pripravený špeciálny filmový bonus – zábery, ktoré nebolo možné vidieť v kinách ani v televízii.

Komentáre