Hudba a film

Fest Anča 2021 predstavuje oficiálny výber filmov

"Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka."

TASR/Webmagazin.sk, 12. marca 2021 12:31
Do hlavnej súťaže sa dostal aj film Andreasa Hykadeho Altötting, ktorý už stihol získať ocenenie v Ottawe a nomináciu v Annecy. Foto: Fest Anča

Na 14. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2021 sa tento rok prihlásilo až 1244 filmov zo 67 krajín. Festival ponúkne aj v tomto zložitom pandemickom roku rôznorodé filmy animátoriek a animátorov z celého sveta, od tých známejších aj od začínajúcich tvorcov. V oficiálnom výbere sú opäť špeciálne tematické sekcie. Jedna z nich je, dokonca, na mieru šitá špeciálne pre tento ročník.

Hlavná súťažná sekcia


V súťažnej sekcii zarezonujú aj filmy renomovaných tvorcov a držiteľov viacerých významných ocenení. Jedným z nich je nedávno ocenený film na Clermont Ferrand Short Film Festivale režisérky Joany Quinn a scénaristu Lesa Millsa Affairs of the Art. Druhým je minuloročný film Andreasa Hykadeho Altötting, ktorý už stihol získať ocenenie v Ottawe a nomináciu v Annecy.
„V hlavnej súťaži máme aj tento rok naozaj kvalitné a rôznorodé filmy. Veríme, že diváci budú tento názor s nami zdieľať,” uviedla riaditeľka festivalu a členka predvýberovej komisie Ivana Sujová. „Veľa z prihlásených filmov prišlo práve zo škôl, aj napriek tomu, že tie boli veľkú časť školského roka zatvorené. Až tretinu filmov v hlavnej súťaži tvoria študentské filmy a teší nás, že jedným z nich je aj film slovenskej animátorky Andrey Gabajovej Places/Priestory.”
Foto: Fest Anča


Študentské filmy


Do call for entries sa tento rok prihlásilo aj veľa žiakov zo základných umeleckých škôl. Film Jakuba Mereša, o stretnutí dvoch svetov, ktoré sa nedokázali tolerovať – Nepozvaní hostia – postúpil rovno do súťažnej sekcie slovenských filmov. Do tej nesúťažnej sa prebojovalo viacero zaujímavých titulov zo ZUŠ. „Rozhodne je to znak, že počet mladých animátorov na Slovensku rastie a my sa z toho len tešíme”, hovorí dramaturg a člen predvýberovej komisie Jakub Spevák. „Slovenský výber na Fest Anči je každoročne prehľadom profesionálnej aj študentskej animácie na Slovensku, no máme radosť, že zároveň môžeme prezentovať aj nové talenty, pre ktoré je animácia zatiaľ skôr len hobby,” hovorí dramaturg.

Videoklipy


Slovensko má kvalitné zastúpenie aj v súťaži videoklipov. Do výberu postúpili animátori Matej Mihályi (Prezident Lourajder – Osud) a Marián Vredík (Čisté Tvary –LEŤ). „Animované videoklipy majú na Slovensku už dlhší čas celkom vysoko nasadenú latku a potvrdzujú to aj dva, ktoré sme tento rok vybrali, – a to nielen po animačnej, ale aj hudobnej stránke,” hovorí Jakub Spevák.

Animované filmy pre deti


Dôležitou súčasťou Fest Anče je aj program pre detských divákov. Detská sekcia je rozdelená do súťažnej a nesúťažnej kategórie. „Oceňujeme, že tvorcovia nachádzajú kreatívne spôsoby, ako rozprávať príbehy pre detské publikum, ktoré nepodceňujú, ale naopak podnecujú v nich fantáziu,” hodnotí Ivana Sujová.
Snímka z filmu Alaska, ktorý na festivale Fest Anča 2021 súťaží v sekcii animovaných filmov pre deti. Foto: Fest Anča


Špecializované sekcie


Novinkou festivalu je sekcia vytvorená špeciálne pre tento ročník festivalu nazvaná Anča v rúšku. „Sekcia reflektuje celosvetovú pandémiu Covid-19 očami animátorov. Sú v nej nielen filmy, ktoré zachytili prežívanie pandémie a akúsi novú realitu, v ktorej sa nachádzame, ale aj filmy osobné, vysporadujúce sa s témou izolácie,” povedal dramaturg. „Je to v podstate taká časová kapsula,” dodal. Sekcia tematicky nadväzuje na výstavu ilustrácii projektu Domased, ktorá bola súčasťou Fest Anče 2020, a ktorá tiež reflektovala prežívanie umelcov v čase pandémie.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge v Žiline. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.
Simona Mehandzhieva súťaží s filmom The Dip v hlavnej súťaži 14. ročníka Fest Anča. Foto: Fest Anča

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Študentské fórum Fest Anča získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a Nórskych grantov.

Komentáre