Hudba a film

Film P. Barabáša Everest - najťažšia cesta bude mať online premiéru

"Po premiére filmu čaká divákov diskusia s priamym účastníkom osudovej expedície, legendárnym slovenským horolezcom Zoltánom Demjanom."

TASR, 11. marca 2021 12:40
Na archívnej snímke najvyššia hora sveta Mount Everest v Himalájach v Nepále. Foto: TASR/AP


Oceňovaný film Pavla Barabáša Everest - najťažšia cesta čaká online kinopremiéra. Príbeh odvahy a odhodlania slovenských horolezcov a zároveň pamiatku na tých, ktorí sa z obávanej hory nevrátili, uvedú v piatok 12. marca o 20.20 h na platforme Kino doma. Premiéra bude spojená so streamovanou diskusiou. TASR o tom informovala Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Britský horolezec Chris Bonington sa vyjadril, že je to nemožné. Pre štyroch slovenských horolezcov je to však výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu.
Slovenskí horolezci Zoltán Demján / vľavo / a Jozef Psotka vystúpili 15. októbra 1984 na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Foto: TASR Zoltán Demjan

Film Everest – najťažšia cesta spracováva jednu z najväčších tragédií Slovákov v Himalájach. "Je ukážkou húževnatosti, pevnej vôle a presvedčenia, ktoré poháňa ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov," uviedol Barabáš k dokumentu, ktorý získal množstvo významných ocenení na medzinárodných festivaloch v krajinách ako Argentína, Macedónsko či Španielsko. "Režisér dojímavým spôsobom ukázal zodpovednosť lídra expedície v extrémnych podmienkach," zhodnotila dokument porota Medzinárodného festivalu horských filmov Sila hôr v Poľsku.
Na archívnej snímke mnohonásobne ocenený režisér dokumentárnych horských filmov Pavol Barabáš. Foto: TASR Jakub Kotian

Po online premiére filmu na www.kino-doma.sk sa na tejto platforme začne diskusia s režisérom Pavlom Barabášom a legendárnym horolezcom Zoltánom Demjánom, jediným žijúcim Slovákom, ktorý vystúpil na horu Mount Everest bez kyslíka. "Diváci sa môžu zapojiť do diskusie prostredníctvom otázok, ktoré napíšu do chatu v okienku vedľa streamovaného videa," poznamenala Mandincová.
Na archívnej snímke slovenský výškový horolezec, odborný publicista, prekladateľ, geológ, ochranársky a hospodársky pracovník ZOLTÁN DEMJÁN. Bol členom československého reprezentačného družstva horolezcov, ktorý zdolal roku 1984 Mont Everest ako piaty človek bez kyslíka. Foto: TASR Milan Kapusta

Komentáre