Hudba a film

Po úspešnej online premiére filmu Everestu príde projekt 5 x Barabáš

"Projekt otvorí film Sloboda pod nákladom (2016) z prostredia Vysokých Tatier, ktoré sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe."

TASR/Webmagazin.sk, 16. marca 2021 13:42
Na ilustračnej snímke horský nosič oddychuje na "štande" počas 14. ročníka Memoriálu Juraja Petranského (2015). Foto: TASR Oliver Ondráš

Po úspešnej online kinopremiére oceňovaného filmu Everest - najťažšia cesta sa priaznivci tvorby Pavla Barabáša môžu tešiť na sériu jeho dokumentov, ktoré v marci a v apríli uvedie portál Kino doma. Projekt s podtitulom "5 x Barabáš" sa uskutoční každú stredu o 18.30 h, diváci uvidia tituly Sloboda pod nákladom, Salto je kráľ, Tieň jaguára a Svetozár Stračina. "Cyklus zakončí repríza filmu Everest – najťažšia cesta, ktorý minulý piatok 'vypredal' virtuálnu kinosálu Kina Lumiére," TASR o tom informovala Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Dodala, že premiéra Barabášovho Everestu sa stala najúspešnejším premietaním projektu Kina Doma s celkovým počtom 599 predaných vstupeniek. Po premietaní sa uskutočnila live streamovaná diskusia s režisérom a Zoltánom Demjánom, legendárnym horolezcom: "Pre veľký úspech a záujem divákov sa film odohrá v repríze a zároveň zakončí sériu premietaní '5 x Barabáš', ktorá štartuje 17. marca."
Na archívnej snímke mnohonásobne ocenený režisér dokumentárnych horských filmov Pavol Barabáš. Foto: TASR Jakub Kotian

Projekt otvorí film Sloboda pod nákladom (2016) z prostredia Vysokých Tatier, ktoré sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe. Dokument zachytáva najstaršiu generáciu, ktorá sa snaží o zachovanie tohto fyzicky i psychicky náročného remesla. So stovkou kíl na chrbte sa brodia v snehu, stúpajú lavinóznymi svahmi, odolávajú búrke i víchrici. Obdobne extrémne obrazy ľudskej sily, či nespútanej prírody, objavia diváci aj vo filme Tieň jaguára (2018), tešiť sa môžu aj na titul Salto je kráľ (2020) o najvyšších vodopádoch sveta a ich zlaňovaní a snímku Svetozár Stračina (2019) o výnimočnom hudobnom skladateľovi.

Projekt venovaný autorovi filmov o prírode, o hľadaní, objavovaní a nachádzaní pozoruhodných miest na našej planéte vyvrcholí na www.kino-doma.sk 14. apríla.

Komentáre