Hudba a film

Medzinárodný festival horských filmov v Poprade bol online

"Grand Prix z 28. ročníka festivalu si odniesol režisér Pavol Barabáš za film Everest - najťažšia cesta."

TASR/Webmagazin.sk, 19. októbra 2020 15:47
Tento rok mohli diváci sledovať projekciu festivalu online z domova. Foto: MFHF Poprad

Víťazom 28. ročníka a držiteľom Grand Prix Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade sa stal slovenský film Everest – najťažšia cesta, režiséra Pavla Barabáša. Rozhodla o tom trojčlenná medzinárodná porota v zložení Steve Lichtag (Česká republika), Jerzy Porębski (Poľsko) a Mária Dutková (Slovenská republika). Porota v tomto prípade ocenila dokonalé dramatické uchopenie príbehu prelezenia najťažšej cesty na Evereste štvoricou špičkových slovenských horolezcov. Najväčšia tragédia v dejinách slovenského horolezectva je zobrazená cez emócie vedúceho expedície. Talent režiséra umožnil citlivým spôsobom poukázať na jej príbeh a následky.
Na archívnej snímke režisér Pavol Barabáš pri preberaní ocenenia na MFHF v Poprade. Aj tento rok získal Grand Prix za film Everest - najťažšia cesta a Cenu poroty za najlepší dobrodružný film za snímku Salto je kráľ. Foto: TASR Oliver Ondráš

Porota, ktorá si od 14. do 17. októbra pozrela všetkých 45 súťažných filmov z 15 krajín sa rozhodla udeliť aj ďalšie ocenenia. Cenu poroty získal slovenský film Nechcený autoportrét, režiséra Rastislava Hatiara, za originálne uchopený príbeh straty priateľa cez rozhovory realizované zvláštnym autorským spôsobom. Cenu za najlepší krátky film získal kanadský režisér Jay Trusler za film Nebula, pri ktorom porotu zaujalo hlavne umelecké stvárnenie technickej náročnosti vzniku originálnej fotografie. Cenu za najlepší horolezecký film získal poľský režisér Stanisŀaw Berbeka za film Dreamland. V tomto prípade porota ocenila emotívnu výpoveď syna o živote a výnimočnosti svojho otca. Druhou cenou, ktorú na tohtoročnom MFHF v Poprade získal Pavol Barabáš je cena za najlepší dobrodružný film, ktorou porota ocenila jeho film Salto je kráľ. Je to príbeh výnimočnej partie kamarátov, ktorá ani v najextrémnejších podmienkach nestráca humor a pozitívnu energiu.
Riaditeľkou a hlavnou organizátorkou Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade je od jeho vzniku Mária Hámor. Foto: Adriana Antošková

Porota sa rozhodla udeliť aj dve čestné uznania. Prvé získal režisér Peter Mortimer (USA) a jeho film Reel Rock 14: Štáty podľa Joea, za skvele postavený príbeh o prepojení životných filozofií rôznych kultúr a generácii. Druhé čestné uznanie si z Popradu odnáša český režisér Jan Šimánek za film Ufo life, ktorý je dokonale pravdivou výpoveďou o dráhe vrcholového horolezca a jeho rodinnom zázemí.

Už tradične na popradskom festivale udeľuje aj Cena diváka, o ktorej rozhodujú festivaloví diváci. Tohto roku prebehlo hlasovanie online a Cenu divákov si z 28. Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade odnáša film Nechcený autoportrét, slovenského režiséra Rastislava Hatiara.

Medzinárodný festival horských filmov sa koná v Poprade pravidelne druhý októbrový týždeň už od roku 1993. Popradský festival je jedným z 26 členov Medzinárodnej aliancie pre horský film. Do festivalovej prehliadky sa prihlásilo celkovo 98 filmov z 18 krajín, z ktorých organizátori do súťažnej prehliadky vybrali 45 snímok z 15 krajín. Po prvý raz v histórii prebiehal festival formou online projekcií, čo ocenilo veľké množstvo divákov. Naživo sa premietalo iba prvý festivalový deň a to v Kine Mier v Spišskej novej Vsi. Sprievodným podujatím 28. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov bola výstava slovenského karikaturistu Vlada Mešára. Veselo i smutne o horách slovenských, ktorá bola nainštalovaná v priestoroch popradského nákupného centra MAX.

Nasledujúci 29. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov sa uskutoční 13. až 17. októbra 2021.

Komentáre