Hudba a film

Nestor slovenského animovaného filmu V.Kubal sa narodil pred 100 rokmi

"Vytvoril viac ako štyristo krátkometrážnych animovaných filmov a tiež niekoľko celovečerných animovaných filmov, vrátane takých legendárnych ako Zbojník Jurko a Krvavá pani."

TASR, 20. marca 2023 12:22
Na archívnej snímke v Bratislave z 11.marca 1988 zaslúžilý umelec, výtvarník, humorista a priekopník slovenského animovaného filmu Viktor Kubal . Foto: TASR Ivan Rychlo


Je nielen zakladajúcou osobnosťou slovenského animovaného filmu a kresleného humoru, ale od polovice 60. rokov 20. storočia aj významným predstaviteľom svetového animovaného filmu. Vytvoril viac ako štyristo krátkometrážnych animovaných filmov a tiež niekoľko celovečerných animovaných filmov, vrátane takých legendárnych ako Zbojník Jurko a Krvavá pani.

V pondelok 20. marca uplynie 100 rokov od narodenia karikaturistu, humoristu, animátora, scenáristu a režiséra, ale aj vynikajúceho zabávača Viktora Kubala, priekopníka slovenského animovaného filmu.

Viktor Kubal sa narodil 20. marca 1923 vo Svätom Jure pri Bratislave. Hoci ho to od malička vďaka filmom Walta Disneyho ťahalo najmä ku kresleným pohyblivým obrázkom, prvé filmy si vyrobil už ako dvanásťročný, z rozhodnutia otca musel ísť na Stavebnú priemyslovku. Ďalej študoval na Škole umeleckých remesiel so špecializáciou na fotografiu a film a na Oddelení kreslenia a maľovania na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave.

Tvorivé začiatky Viktora Kubala, ako aj celá jeho ďalšia profesionálna umelecká dráha boli spojené s filmom. Po škole nastúpil do Ústavu pre školský a osvetový film (Školfilm). Práve tam sa Viktor Kubal v roku 1943 pričinil o zrod prvého slovenského animovaného filmu Studňa lásky. Film sa však k divákovi nedostal, pretože cenzúra v jednej z figúrok spoznala postavičku nacistického šéfa propagandy Goebbelsa.

Zo Školfilmu odišiel do humoristicko-satiristického týždenníka Roháč, ktorý v roku 1948 spoluzakladal. Výrazným spôsobom prispel k výtvarnému profilovaniu tohto obľúbeného satirického časopisu.

Po takmer dvadsiatich rokoch sa v roku 1966 vrátil ku kreslenej filmovej tvorbe - nastúpil do Slovenskej filmovej tvorby na bratislavskej Kolibe. Ako režisér a animátor vytvoril množstvo krátkometrážnych animovaných filmov medzi nimi napríklad Zem (1966), Janko Hraško (1972), Puf a Muf (1973), Šach (1974), ďalej Rebrík (1978), Jedináčik (1979) alebo Panák z križovatky (1980).

Z jeho tvorivej umeleckej dielne vyšli veľmi úspešné celovečerné animované filmy Zbojník Jurko (1976), Krvavá pani (1980) a Marcipánová komédia (1987). Kubalovu verziu jánošíkovskej legendy Zbojník Jurko, ktorá je prvým slovenským dlhometrážnym animovaným filmom, vyhlásili v roku 2000 za najlepší slovenský animovaný film storočia.

Významnou časťou bohatej tvorivej činnosti Viktora Kubala bol kreslený humor a satira, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou nielen týždenníka Roháč, ale aj ďalších periodík. Svoje karikaturistické dielo prezentoval v Európe a tiež na výstavách v zámorí.

Umelec bol zároveň aj autorom kníh pre deti a mládež - Výlet Toma Philbyho (1962), Otcovia a deti (1963) alebo Ja a môj brat (1967).

Zaslúžilý umelec Viktor Kubal získal za svoju tvorbu viaceré uznania a ocenenia. Je držiteľom dvoch hlavných cien Jiřího Trnku a ceny z festivalu animovaných filmov pre mládež Prix de long metrage vo Francúzsku.
Slovenská pošta vydá v pondelok (20. 3. 2023) známku k 100. výročiu narodenia výtvarníka Viktora Kubala. Foto: TASR - Slovenská pošta

V roku 1981 stál pri zrode stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy a stal sa prvým rektorom imaginárnej Univerzity humoru a satiry, ktorá bola založená v deň vzniku festivalu. V roku 1995 mu udelil minister kultúry SR Poctu Paľa Bielika za priekopnícku tvorbu v oblasti slovenského animovaného filmu. V roku 2006 bola v Uličke slávnych nosov v Kremnici odhalená jeho plastika. Slovenský filmový ústav vydal v roku 2010 jeho monografiu.

Viktor Kubal, zakladajúca osobnosť slovenského animovaného filmu, zomrel 24. apríla 1997 v Bratislave vo veku 74 rokov.

Pri príležitosti stého výročia narodenia výtvarníka Viktora Kubala začne Národná banka Slovenska v pondelok (20. 3.) predávať striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote desať eur.



Archívnu fotografiu k textu nájdete TU.

Komentáre