Hudba a film

Miro Žbirka o dokumente Meky: Ja som v tom filme iba herec

"Film Meky ukazuje 50 rokov kariéry Mira Žbirku a ponúka aj pohľad do jeho súkromia. V kinách bude od 16. júna."

TASR, 15. júla 2020 10:36
Foto: Archív Mira Žbirku

Bratislavská Stará tržnica patrila v pondelok večer (13. 7.) hudbe a slovenskej premiére nového filmového dokumentu Meky režiséra Šimona Šafránka. Na snímke, ktorá predstavuje Mira Žbirku zblízka, pracoval takmer dva roky. Slovenský Paul McCartney je na scéne 50 rokov a dokument ponúkol viaceré momenty z jeho bohatej muzikantskej a životnej dráhy. Do slovenských kín príde 16. júla.

K filmu pripravuje Miro Žbirka na jeseň aj exkluzívne Cinema Acoustic Tour 2020. Konať sa bude v kinách, v Čechách v kinosálach Cinestar a na Slovensku v historických kinách. Diváci na ňom uvidia nový dokument Meky a akustický koncert, počas ktorého sa do života uvedie aj nové Best Of 3 CD.

Fanúšikovi či divákovi sa nechce veriť, že aj vy ste pamätníkom slovenskej hudobnej scény, veď ste na nej už viac ako 50 rokov.

Áno, so skupinou Modus sme v máji 1969 vyhrali Bratislavský beatový festival, prvou známou skladbou bol Smútok na text Daniely Hivešovej. Začali sme v čase, keď rocková hudba u nás bola na ústupe. Nikto nepodporoval rockerov po tom, čo sme prežili v Československu v roku 1968. My sme si neuvedomovali, k čomu to povedie. Preto tá cesta bola neskôr taká kľukatá, inak by bol vývoj hudby podľa mňa iný. Keby neboli politické prekážky pre rockovú hudbu, tak my by sme sa ďaleko skôr ako Modus dostali k tomu, aby sme nahrávali vlastné piesne a vyvíjali sa. Normalizácia to pritlmila. V druhej polovici 70. rokov už nastúpil Janko Lehotský, nazbierali sa mu skladby, aj mne už pribúdali piesne. To, čo sme nemohli celý čas robiť, týmto explodovalo. Začalo sa to úspechom pesničky Úsmev a presadili sme sa pôvodnou tvorbou. Áno, je to už pekných pár rokov.

Dá sa vôbec viac ako 50-ročná dráha zhustiť do jedného dokumentu?

Veľmi veľa sa tam vošlo. Celé to vzniklo nevinne, zoznámil som sa s režisérom Šimonom Šafránkom, chceli moje piesne do filmu King Scate. Hodilo sa im to, čo sme s Lacom Lučeničom a skupinou Limit robili. Že či by som tie piesne uvoľnil pre film. Ja som mal vždy rád spojenie filmu s piesňami a vždy som bol rád, keď moju pieseň chcel niekto v zmysluplnom filme použiť. Za odmenu ma pozvali do Karlových Varov, aby som si ten film pozrel. Šafránek chcel urobiť hudobný film a ponúkli mu nápad urobiť film o mne.

-Ako ste sa cítili pred kamerou? Bola s vami denne viac ako rok.-

To bola jedna z vecí, či budem vedieť všetko splniť. Či budem vždy fit, mať nato náladu, pohodu a vôbec pamäť. Nie je jednoduché loviť v pamäti. V ére Limitu si Laco Lučenič robil také knižky, kde zaznamenával dni, kde sme v akom hoteli boli, kde hrali. Na toto som sa spoliehal. Keď som mu to pripomenul, povedal mi, že ich už všetky vyhodil. Bál som sa, aby som dával presné odpovede na otázky, ktoré dostanem. Už som bol však vyškolený z knihy Zblízka, ktorú sme robili s Honzom Vedralom. A to tiež bolo o tom, na všetko si spomínať a pravdivo odpovedať. Keď sme písali knihu, zobral som si celý komplet cédečiek, ktorý mi vyšiel. To bola taká moja biblia a vlastne aj koncept knihy.

Ako ste reagovali, keď ste videli prvý zostrih filmu?

Povedal som režisérovi, že je to zaujímavé, že som sa nenudil, že poznávam svoj život. To bol môj prvý postreh. Inak som do filmu nevstupoval, bolo to ich autorské dielo. Šimon vychádzal z knihy a ja som v tom filme iba herec. Striedajú sa rýchle strihy a zrazu sa to zastaví a ja odpovedám. Musím to však vidieť viackrát, aby som to mohol zhodnotiť.

Českú premiéru mal film v rámci filmového festivalu Tady Vary. Budú diváci po jeho pozretí si poznať Mekyho zblízka?

Nikdy som takýto film netočil. Jedna vec je tam iná. Väčšinou vás ľudia vnímajú podľa zásadných hitov, ako sú Atlantída, Biely kvet, Balada o poľných vtákoch, tak si aj vytvárajú určitý obraz. Režisér prišiel s tým, že začal repertoár mapovať aj trocha inak, vybral piesne Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Do člna a iné veci. Napokon, aj klip je k pesničke She's Out Of Control, čo je Cesta zakázanou rýchlosťou z albumu Sezónne lásky. Tým vlastne doplnil niečo, vytvoril pravdivejší obraz o tom, čo sme vtedy s Lacom Lučeničom robili a čo som robil ďalej. Vzniká ucelený obraz, toto sme my vtedy robili. Nerobili sme len niečo, vlastne sme kráčali aj proti vetru.

Film predstavíte aj na Cinema Tour v Čechách a na Slovensku.

Snažíme sa vymyslieť, čo k tomu filmu sedí. Je tu nápad uviesť film s tým, že my zahráme a nato bude nadväzovať film. Je to niečo, čo som ešte nerobil, vystúpenie v kine spojené s premietnutím filmu. Už sa na to teším.
Šimon Šafránek, režisér dokumentu o slovenskom spevákovi Miroslavovi Žbirkovi s názvom "Meky" počas novinárskej projekcie kinofilmu v pondelok 13. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Komentáre