Hudba a film

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ Ennio Morricone

"Legendárny taliansky skladateľ filmovej hudby, dirigent a hudobník, zložil vyše 500 hudobných kompozícií k filmom a televíznym projektom. Spolupracovali s ním Leone, Polanski i Tarrantino."

TASR, 6. júla 2020 9:59
Ennio Morricone za dirigentským pultom počas koncertu v Bratislave 19. januára 2016. Foto: TASR Jakub Kotian


Slávny skladateľ filmovej hudby zomrel v Ríme v noci z nedele na pondelok na následky pádu z minulého týždňa, pri ktorom si zlomil stehennú kosť.

Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme. Vzdelanie získal na Národnej akadémii svätej Cecílie, kde absolvoval hru na trúbku pod vedením Umberta Semproniho. Neskôr, už pod vedením Goffreda Petrassiho, sa začal venovať kompozícii, ktorú následne vyštudoval. Počas študentského života hrával večer v rímskych nočných kluboch, popritom aranžoval nahrávky pre hudobné štúdiá, zatiaľ čo počas dňa navštevoval školu. Po ukončení štúdií viedol spevácky zbor a spolupracoval s talianskym rozhlasom. Už v tom čase bol považovaný za originálneho skladateľa, ktorý do svojich diel prinášal zvuky z každodenného života, napr. údery kladivom, či písanie na písacom stroji, alebo cinkot plechoviek. Popritom skladal aj populárnu hudbu a aranžoval pre amerického speváka Paula Anku jeho taliansky hit “Ogni Volta”.


Leone, Eastwood a spagetti western


Jeho kariéra filmového skladateľa začala v roku 1961 talianskym snímkom Fašista. Na európsky trh sa v tom čase začali dostávať americké westerny. Talianske štúdiá na túto skutočnosť reagovali a v koprodukcii so španielskymi či nemeckými štúdiami vznikali tzv. spaghetti westerny. Najvýznamnejším predstaviteľom tohto žánru je režisér Sergio Leone. Ten si Morriconeho vybral na spoluprácu na svojom filme Pre hrsť dolárov kvôli jeho hudobnej výstrednosti, vďaka ktorej by mohol lepšie vystihnúť ikonickú povahu hlavnej postavy v podaní Eastwooda. Morriconeho fascinovala možnosť používať tradičné nástroje novým spôsobom a tým vložiť do hudby reálne zvuky ako hlasy zvierat, plač, či pískanie a zvony. Každý zvuk považoval za hudbu a naopak. V spolupráci Leoneho s Morriconem vznikli ešte dva filmy - Pre hrsť dolárov navyše a Dobrý, zlý a škaredý.

Hollywoodska ikona


Ennio Morricone sa stal ikonickým skladateľom filmovej hudby, do polovice 70tych rokov predovšetkým pre westernové filmy. Začal byť vyhľadávaný na medzinárodnej filmovej scéne i v Hollywoode. Sountrack k filmu Vtedy na Západe je dodnes jedným z najpredávanejších nosičov s filmovou hudbou. Takmer do konca života Morricone aktívne pracoval i koncertoval. Spolupracoval s mnohými výhnamnými režisérmi - s Donom Siegelom, Brianom de Palmom, Oliverom Stoneom, Warrenom Beattym, Bernardom Bertoluccim, Romanom Polanskim či s Quentinom Tarrantinom. Jeho hudbu sme mohli počuť v stovkách filmov a televíznych seriálov. Často si ju "požičiavali" v seriáloch Simpsonovci, či Sopranovci.

V roku 2007 dostal Oscara za celoživotné dielo a v roku 2016 mu toto ocenenie udelili v kategórii Najlepšia hudba k filmu The Hateful Eight (Osem hrozných, 2015) v réžii Quentina Tarantina. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení.

Ennio Morricone pózuje so soškou Oscara za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu Osem hrozných vo februári 2016. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

TASR prináša profil svetoznámeho hudobného skladateľa.

Ennio Morricone, držiteľ Oscara za celoživotné dielo, patril vďaka inovatívnym skladbám a spektru hudobných štýlov medzi najvyhľadávanejších skladateľov filmovej hudby. Od roku 1946 zložil vyše 600 hudobných kompozícií k filmom a televíznym projektom. Mnohé z nich sa stali nezabudnuteľnými, ako napríklad hudba z westernu Vtedy na Západe (1968) režiséra Sergia Leoneho či zo snímky Misia (1986) režiséra Rollanda Joffého.  

Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v rodine hudobníka v Ríme. Vyštudoval na jednej z najstarších hudobných inštitúcií na svete, na rímskej Národnej akadémii sv. Cecílie. Špecializoval sa na hru na trúbku a kompozíciu u Goffreda Petrassiho. Svoje prvé koncertné diela napísal koncom 50. rokov 20. storočia. Istý čas pracoval pre taliansky rozhlas a televíziu RAI.

Kariéru filmového skladateľa začal v roku 1961, keď skomponoval hudbu k filmu Il Federale v réžii Luciana Salceho. Svetoznámym sa stal, vďaka hudbe, ktorá zaznela vo filme Sergia Leone Per un pugno di dollari (Za hrsť dolárov, 1964). Preslávili ho aj filmové snímky Il Buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966).

Nezabudnuteľnosť mu však priniesli melódie z westernu C'era una volta il West (Vtedy na Západe, 1968). "Keď Leone nakrúcal slávnu scénu v snímke Vtedy na Západe z vlakovej stanice, počúval moju hudbu. Synchronizoval celú scénu podľa hudby, ktorá na pľaci znela," prezradil v jednom z rozhovorov Morricone.

Taliansky režisér Bernardo Bertolucci o jeho tvorbe žartovne podotkol: "Sotva ste videli veľký taliansky film bez hudby od Ennia".

Morricone spolupracoval aj s ďalšími svetovými režisérmi, ako napríklad Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Brian De Palma, Roman Polanski či Pedro Almodóvar.

Medzi jeho hudobné klenoty patria aj skladby k filmom: Sacco e Vanzetti (Sacco a Vanzetti, 1971), The Untouchables (Nedotknutelní, 1987), Nuovo cinema Paradiso (Kino Raj, 1988) či snímka Malena (2000).

V roku 2007 dostal Ennio Morricone Oscara za celoživotné dielo, je nositeľom cien Grammy a Zlatých glóbusov. Skladateľ celkovo získal 27 zlatých diskov, sedem platinových diskov, tri zlaté platne a Cenu talianskej hudobnej kritiky za hudbu filmu Il Prato (Lúka, 1979).

Ennio Morricone aj napriek svojmu vysokému veku cestoval po svete a vypredával veľké haly. V novembri 2013 začal prezentovať výsledky svojej tvorby na scénach svetových metropol, akými sú Moskva, Santiago, Berlín, Budapešť či Viedeň. Koncertoval aj za oceánom v USA 6. februára 2014 so svojou kantátou, ktorá vznikla ako reakcia na udalosti z 11. septembra.

Skladateľove európske turné pokračovalo od februára do marca 2015 dvadsiatkou koncertov v 12 krajinách v najväčších európskych arénach, ako napríklad v Londýne a Amsterdame. Jeho európske turné s názvom "My Life in Music" sa stretlo s nevídaným úspechom.

Morricone predviedol dvakrát svoje hudobné umenie aj v Bratislave – vo februári 2015 a o rok neskôr v januári.

V Los Angeles vyhlásili 29. februára 2016 laureátov 88. ročníka cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Oscara získal aj Ennio Morricone v kategórii Najlepšia hudba k filmu The Hateful Eight (Osem hrozných, 2015) v réžii Quentina Tarantina.

Na otázku, čo pre Vás znamená v živote hudba Ennio Morricone odpovedal: "Hudbe som venoval celý svoj život, neviem si predstaviť, že by som žil bez nej.".





Komentáre