Hudba a film

Herečka Anna Šišková oslavuje životné jubileum

"Anna Šišková patrí k najvýraznejším herečkám strednej generácie. Dlhoročná členka Divadla Astorka Korzo ´90, obľúbená televízna a filmová herečka dnes oslavuje 60-te narodeniny. "

TASR/Webmagazin.sk, 30. júna 2020 11:59
Foto: TASR Michal Svítok


Divadelná a filmová herečka Anna Šišková počas kariéry stvárnila množstvo charakterovo rozdielnych postáv, vždy s odlišným prístupom a vyznením. Uplatnila sa aj v českých divadlách a filmoch a v roku 2000 získala najvýznamnejšie české filmové ocenenie za herecký výkon - Českého leva. Všestranná herečka sa v utorok 30. júna dožíva 60 rokov.

S kolegom Adym Hajdu v predstavení Otvorené manželstvo. Foto: TASR Michal Svítok

Dievča z doliny


Anna Šišková sa narodila 30. júna 1960 v Žiline. Spolu so svojimi štyrmi bratmi vyrastala vo Vrátnej doline, kde jej rodičia viedli v osade Štefanová neďaleko Terchovej hotel s reštauráciou. Jej otec z nej chcel mať právničku, ale ona ešte počas štúdia na gymnáziu v Púchove začala hrať v ochotníckom divadelnom krúžku. Na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave ju neprijali a tak budúca herečka vyštudovala Pedagogickú fakultu v Trnave. Už počas štúdia chodila do trnavského divadla. Poznala sa s hercami, túžila stáť na javisku avšak chýbali jej profesionálne skúsenosti.

S Matejom Landlom v predstavení Divadla Astorka Korzo ´90. Foto: Facebook Divadla Astorka Korzo ´90

DOSKY, ktoré znamenajú svet


Tie chcela získať najskôr v divadle v Spišskej Novej Vsi, kde však neprešla cez kasting. Príležitosť jej dali v Divadle Jonáša Záborského v Prešove (1980-1981). Herecké základy získala od hosťujúceho filmového režiséra Ivana Balaďu a od starších kolegov. Z Prešova prešla do trnavského Divadla pre deti a mládež (dnešné Divadlo Jána Palárika v Trnave), kde začínala s postavou Shakespearovej Júlie. V trnavskom divadle sa stretla a pracovala s režisérom a neskorším manželom Jurajom Nvotom a Blahom Uhlárom. Členkou bratislavskej scény Astorka - Korzo '90 sa stala v roku 1991. Svoj herecký talent predviedla napríklad v divadelných hrách Armagedon na Grbe, Ujo Váňa, Obchod na korze, Priateľky, Platonov, alebo Láska na Kryme. Za herecké kreácie získala v rokoch 2001 a 2003 divadelné ocenenia sezóny - DOSKY.

Divadelnú cenu Dosky získala už v roku 2001. Foto: TASR Dano Veselský

Český lev aj nominácia na Oscara


Filmovú premiéru zažila vo svojich 18 rokoch. Do svojho filmu Profesorova dcéra (1981) ju obsadil Stanislav Párnický. V 80. rokoch minulého storočia si zahrala aj napríklad v snímke Dušana Hanáka Tichá radosť (1985) a v roku 1990 vo filme Dávajte si pozor!, pod ktorý sa režisérsky podpísali Jozef Slovák a Jozef Heriban. Do povedomia českých divákov sa dostala po ponuke režiséra Jana Hřebejka zahrať si v jeho filme Musíme si pomáhat (2000). Za úlohu Márie Čížkovej v tomto filme získala Českého leva za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Film bol nominovaný aj na Oscara.
S Ondřejom Vetchým a Adym Hajdu vo filme Kruté radosti. Foto: TASR Vladimír Benko

S režisérom Janom Hřebejkom a hercami Jaroslavom Dušekom a Bolkom Polívkom po preberaní ceny Český lev za film Musíme si pomáhat. Foto: TASR/ČTK René Volfík


Jej filmografiu okrem iných tvoria aj snímky Krajinka (r. Martin Šulík, 2000), Kruté radosti (r. Juraj Nvota, 2002), Konečná stanica (r. Jiří Chlumský, 2004), alebo Špina (2017), ktorý režírovala jej dcéra Tereza Nvotová.

Zahrala si aj v mnohých seriáloch ako napríklad Letiště (2006), Místo v životě (2006), Horúca krv (2012), Tajné životy (2014) alebo Sestričky (2018). V roku 2017 získala za postavu Márie Horváthovej v seriáli Tajné životy II. tvorivú prémiu poroty pri udeľovaní národných cien za najlepšie audiovizuálne diela Igric.

Rodinný život


V rodine Anny Šiškovej sa z pokolenia na pokolenie dedí kuchárske umenie. Jej babka varila v Terchovej pre farára i učiteľa a bola vychýrená kuchárka. Herečka tieto zručnosti i vedomosti pretavila do knihy o varení.

Anna Šišková bola dvakrát vydatá a má dve dcéry. Hudobníčku a herečku Dorotu Nvotovú a filmovou režisérku a tiež herečku Terezu Nvotvú.
Anka Šišková s dcérami Dorotou (vľavo) a Terezou (vpravo). Foto: Facebook Doroty Nvotovej

Komentáre