Hudba a film

Hudba: Dorota Nvotová venovala otcovi novú pieseň Tabak

"Dorota Nvotová prichádza s novou piesňou Tabak. Je jej vyrovnaním sa s otcovou smrťou a zároveň darom od dcéry k 20. výročiu absencie Jara Filipa (zomrel 11. júla 2000 vo veku 51 rokov)."

TASR/Webmagazin.sk, 2. júla 2020 12:34
Foto: TASR Jaroslav Novák

Napriek tomu v piesni temnota ani patetický smútok nemá miesto. TASR o tom informoval PR manažér Alex Čerevka.

Text piesne je vyjadrením o pute, ktoré je nepretrhnuteľné, o krvi, ktorá nie je voda. Je o pevných krokoch a silnom koreni. Pesnička má dve verzie, plnú albumovú (stopáž 4:40 min) a kratší rádiový edit. K audiu ešte čoskoro pribudne klip v réžii Juraja Nvotu.



Dorota Nvotová dodržiava tradíciu anglicko-slovenských názvov svojich albumov. Po predošlých albumoch Just! a More sa práve pripravuje album Ten. V období vyrovnávania sa s neprítomnosťou otca, prítomnosťou syna a novej životnej lásky, zapadol názov perfektne. Album bude mať desať pesničiek, čím sa okrem iného zaručí jeho napasovanie na vinylovú platňu.

Jaro Filip - 11. júla uplynie 20 rokov od jeho smrti. Foto: TASR Vladimír Benko


Nvotová pokračuje v spolupráci s Mariánom Slávkom na bicích a Filipom Hittrichom na basgitare. Obaja sú členovia skupiny Talent Transport a po úspešnej spolupráci na projekte Peter a Lucia spolu s Jakubom Ursinym a následne na albume More sa ich umelkyňa nevie nabažiť. Tentokrát však do tvorivého tímu pribrala muzikanta a producenta Tomáša Slobodu, ktorého už roky obdivuje a až teraz nabrala odvahu osloviť ho. Tomáš veľmi vhodne dopĺňa to, čo Dorote chýba, resp. odstraňuje to, čo Dorote samej na sebe vadí, teda pátos, klišé a kabaretnosť. V tejto tvorivej dvojici sa im darí vyňať z Dorotinej tvorby len samotný koncentrát, bez omáčok a nánosov divadelnosti a dať mu nadčasový hudobný rozmer. Nová pieseň Tabak je toho dôkazom.

Komentáre