Hudba a film

Mariana Čengel Solčanská rozpráva príbeh žien, ktoré spojí tajomstvo

"Historická dráma s hviezdnym obsadením príde do kín 2. februára. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 6. decembra 2022 15:11
Foto: Continental film
Mariana Čengel Solčanská je divácky najúspešnejšou slovenskou filmovou režisérkou, jej filmy Únos a Sviňa videli v kinách státisíce divákov a diváčok. Uznávaná tvorkyňa vo svojom najnovšom filme nazrie hlbšie do minulosti a publiku prinesie príbeh zo začiatku minulého storočia. Dráma Slúžka vyrozpráva príbeh Anky, ktorá v turbulentných dobách odchádza z Banskej Štiavnice pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny.

Ako naznačuje čerstvo zverejnený trailer filmu, pätnásťročná Anka bude na plátnach kín spoznávať pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov. Získa si spriaznené duše v radoch služobníctva, no jej úhlavnou nepriateľkou sa stane jej rovesníčka Resi, dcéra panskej rodiny. Počiatočná nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie a silné puto, ktoré musia tajiť okoliu, pomôže obom hrdinkám prežiť aj príkoria v časoch prvej svetovej vojny.



Postavu Anky stvárňuje Dana Droppová, ktorá s režisérkou už spolupracovala pri mimoriadne úspešnom filme Sviňa. Ako Resi sa slovenským divákom a diváčkam predstaví Radka Caldová, talentovaná česká herečka, známa zo seriálov Pán profesor či Pozadí událostí. Zuzana Mauréry a Karel Dobrý sa vo filme zhostia úloh Resiiných aristokratických rodičov. V úlohách služobníctva sa v traileri objavujú Vica Kerekes, Aňa Geislerová, Peter Nádasdi či Lukáš Pelč. Marko Igonda, Solčanskej dvorný herec a dlhoročný spolupracovník, zohrá v úvode filmu kľúčovú úlohu nevlastného otca hlavnej hrdinky, kvôli ktorému je nútená opustiť domov a vydať sa do Prahy.

„Keď spoznám nejakého herca, s ktorým sa mi dobre pracuje a ten herec je vnímavý, je príjemný, má disciplínu a talent, tak mám tendencie s ním spolupracovať aj v ďalších projektoch,“ vysvetľuje výber svoj prístup k obsadzovaniu úloh režisérka. „Danu Droppovú som si vybrala na základe spolupráce na filme Sviňa, a potom sme spoločne hľadali postavu slečny, ktorú bude mať rada. Na kasting sme pozvali české herečky a na konci som sa Dany spýtala, ktorá je tá jej Resi. Takže si filmová Anka sama vybrala svoju Resi.“

Solčanskej novinka je inšpirovaná rovnomennou literárnou predlohou spisovateľky Hany Lasicovej a trailer naznačuje, že v nej nebude núdza o silné emócie, ale ani o úsmevné momenty. Film začal svetovou premiérou na festivale v estónskom Talline svoju cestu po medzinárodných festivaloch a do slovenských kín príde 2. februára 2023.

Producentmi snímky Slúžka sú slovenská spoločnosť Bright Sight Pictures a česká spoločnosť CINEART TV Prague, koproducentom filmu je Česká televízia, Rádio a televízia Slovenska, Studio 727 a Trigon Production. Realizáciu filmu finančne podporil EURIMAGES, Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie a Pardubický kraj. Partnerom ekologickejšej výroby filmu je SodaStream. Solčanskej novinku do slovenských kín uvedie distribučná spoločnosť Continental film.

Komentáre