Hudba a film

Letný filmový festival 4 živly prichádza s témou CESTA

"Kurátorský výber filmov tento rok publikum zavedie na cesty do skutočne rôznorodých destinácií v skutočne rôznorodých snímkach."

TASR, 10. júla 2024 10:16
Letný filmový festival 4 živly prichádza s témou CESTA a viacerými novinkami Foto: Daniel Dlouhý


Letný filmový festival 4 živly sa každoročne koná v auguste v Banskej Štiavnici a výnimočné filmy i sprievodné akcie tam prináša už 26 rokov. Témou aktuálneho ročníka (7. – 11. august 2024) sa stane CESTA a program ponúkne desiatky filmárskych i nefilmárskych pohľadov na tento fenomén. Fanúšikovia a fanúšičky podujatia sa môžu tešiť na niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré festival tento rok pripravil.

Zásadnou zmenou prešla pozícia umeleckého riaditeľa. Organizačný tím sa rozhodol pozíciu nastaviť ako štafetovú – každý rok ju preberie iný člen či členka početného dramaturgického tímu, ktorý či ktorá bude mať k zvolenej téme najužší vzťah a potrebný rozhľad. Ako prvý si pozíciu umeleckého riaditeľa v novom nastavení vyskúša Martin Ciel, filmový teoretik, kritik a vysokoškolský pedagóg. Pôsobí ako programový poradca viacerých medzinárodných filmových festivalov a na príprave i realizácii 4 živlov sa podieľa od ich začiatkov.

Kurátorský výber filmov tento rok publikum zavedie na cesty do skutočne rôznorodých destinácií v skutočne rôznorodých snímkach. Po rozľahlej americkej krajine sa bude môcť túlať s hrdinami a hrdinkami klasických filmov Bezstarostná jazda (Easy Rider, 1969), Lost Highway (David Lynch, 1997) či Mŕtvy muž (Dead Man, Jim Jarmusch, 1995), ale aj noviniek, ktoré zarezonovali na svetových festivaloch v posledných rokoch – Lillian (Andreas Horvath, 2019) či Bežec (Runner, Marian Mathias, 2022).

K „protinožcom“ do Austrálie ho zavedú kultové snímky Šialený Max (Mad Max, George Miller, 1979) a Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte (The Adventures of Priscilla, Queen fo the Desert, Stephan Elliott, 1994), každá z celkom iného žánrového súdka.
Letný filmový festival 4 živly prichádza s témou CESTA a viacerými novinkami. Foto: Daniel Dlouhý

V Ázii sa vďaka dokumentárnemu filmu Dobytie Everestu (The Conquest of Everest, George Lowe, 1953) publikum 4 živlov pozrie na zdolávanie najvyššej hory sveta spred viac ako 70 rokov a do rozhorúčenej Afriky ho zavedie senegalská snímka Návrat hyeny (Touki Bouki, Djibril Diop Mambéty, 1973), ktorá je u nás napriek nespornému významu pre svetovú kinematografiu trestuhodne neznámou.

Končiny Európy predstaví napríklad legendárna česká Jízda (Jan Svěrák, 1994), rumunsko-bulharsko-česko-francúzska snímka Aferim! (Radu Jude, 2015), blok krátkometrážnych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu či dvojica premiér slovenských snímok, o ktorých budú organizátori informovať už čoskoro.

Sprievodný program festivalu bude tvorený viacerými tematickými diskusiami a prednáškami, tešiť sa však môžeme aj na „bezcieľnu“ prechádzku mestom so zvukovým sprievodom, výstavu, koncert či tvorivé dielne pre deti. Ako jednu z noviniek, ktorá súvisí s tohtoročnou témou, pripravia 4 živly nočnú cestu lesom, ktorá bude ukončená táborákom pri ohni so živou hudbou.

Všetky informácie o aktuálnom ročníku budú postupne pribúdať na redizajnovanej webstránke 4 živlov, ktorá je poslednou tohtoročnou novinku.

Komentáre