Hudba a film

Bebjak začne nakrúcať Duchoňa, legendárneho speváka stvárni Plevčík

"V úlohe Duchoňovej manželky Eleny sa objaví Anna Jakab Rakovská. Spevákových rodičov si zahrajú Gregor Hološka a Agáta Spišáková. V menšej úlohe sa predstaví aj Tomáš Maštalír."

TASR, 21. júna 2024 13:00
Na snímke Peter Bebjak. Foto: TASR/Michal Svítok

Režisér Peter Bebjak začne o niekoľko týždňov nakrúcať film Duchoň. Hlavnú úlohu populárneho speváka 70. a 80. rokov v Československu Karola Duchoňa stvárni herec Vladislav Plevčík. Filmový príbeh o živote hudobnej legendy príde do kín budúci rok v lete. TASR o tom informoval Peter Gašparík, PR manažér distribučnej spoločnosti Continental film.

Dobový hudobný film divákom ukáže príbeh chlapca z vidieckej kapely, ktorý sa stal pop ikonou. Písali preňho najrenomovanejší hudobní skladatelia a textári na Slovensku, získaval ceny na najvýznamnejších súťažiach a vystupoval na pódiách po celom svete. Vo filme ho stvárni Vladislav Plevčík.

"Karol Duchoň je spevák, ktorého hudbu poznajú všetky generácie Slovákov, a preto máme často pocit, že poznáme aj jeho. Veľmi dlho sme premýšľali, kto by ho dokázal stvárniť najlepšie, kto by bol dostatočne tvárny a kto by nechal vyniknúť Duchoňa," vysvetľuje Bebjak, prečo postavu legendárneho speváka zverili práve mladému hercovi, známemu najmä vďaka muzikálovým postavám. "Nechceli sme, aby niekto chronicky známy predstieral, že ním je. Vladko Plevčík je pre túto úlohu dokonalý. Vie spievať, je to talentovaný herec a v kombinácii s prácou umeleckého maskéra Martina Jankoviča budete mať pocit, že je prelom 70. a 80. rokov a vy sedíte vo V-čku," dodáva režisér.

V úlohe Duchoňovej manželky Eleny sa objaví Anna Jakab Rakovská. Spevákových rodičov si zahrajú Gregor Hološka a Agáta Spišáková. V menšej úlohe sa predstaví aj Tomáš Maštalír.

Film príde do kín v lete 2025, v roku, keď si budeme pripomínať 75 rokov od narodenia Karola Duchoňa a zároveň 40 rokov od jeho smrti. Práce na filme trvali niekoľko rokov. "Počas vývoja scenára režisér filmu a scenáristi úzko spolupracovali s jeho rodinou ako aj jeho najbližším spolupracovníkom Ľubošom Zemanom, vďaka čomu vznikol príbeh, ktorý reálne zachytáva jeho život aj z menej známej stránky," uzatvára distribučná spoločnosť.




Komentáre