Hudba a film

Le Payaco vydali singel Vlk z úspešného albumu Pohybliví v nehybnom

"Singel aj videoklip premiérovali v piatok 19. novembra, v deň splnu. "Je to ten najvhodnejší čas vypustiť von vlka," vraví spevák Tomáš Sloboda."

TASR, 23. novembra 2021 11:11
Skupina Le Payaco. Foto: Martin Črep


Le Payaco zverejnili nový videoklip ku skladbe Vlk z albumu Pohybliví v nehybnom, ktorý tento rok získal ocenenie najlepší slovenský album roka podľa hudobných kritikov v Čechách - Ceny Anděl 2020 a na Slovensku ocenenie – Radiohead Awards 2020 za Album roka 2020 - cena novinárov, ktorú každoročne udeľuje Rádio_FM.

Viac k tomu ako skladba vznikla odhalil frontman kapely Tomáš Sloboda: "Vlka mám veľmi rád. Má v sebe tajomno, aké sa v našej tvorbe často nevyskytuje. Text sme napísali na chalupe, niekedy medzi druhou a piatou nad ránom počas splnu. Je to jedna z tých pesničiek, nad ktorou nemáte žiadnu moc. Prišla celkom nečakane a už nechcela odísť. Keď prišla melódia, tušili sme, že by to mohla byť silná skladba. Čo ma veľmi prekvapilo, je to, ako sa Martin zhostil jej vizuálneho stvárnenia. Zachytil presne to, čo sa v našich predstavách odohrávalo v tú noc. Neviem si predstaviť na túto skladbu iný obraz. Spája v sebe tajomno, humor, nehu a psychedéliu, aká je nám najbližšia."

Vizuálnu podobu ku skladbe Vlk zhmotnil basgitarista Martin Stempel. „Vlka mám rád. Pri jeho tvorbe sme sa spolu veľa hrali a špekulovali, menila sa melódia, zapracovala aj spontánna náhoda, čiže v tej hudbe a texte je zakódovaných veľa pozitívnych nálad, ktoré vo finále vychádzajú z nejasných obrazov a spomienok, doplnených o to živšími predstavami z fullmoon parties, ktoré som toho času dával vo Svätom Jure. Podobne to bolo aj s klipom, prešiel viacerými konceptmi a fázami s kopou krásnych zážitkov. Užívajte fullmoony!“

Le Payaco založili v roku 1996 štyria kamaráti a spolužiaci, gitarista Tomáš Sloboda, basgitarista Martin Stempel, bubeník Juraj Vitéz a gitarista Stanislav Petrov, ktorý po vydaní debutového albumu v roku 2000 z kapely natrvalo odišiel. V Bratislave sa rýchlo stali jednou z najvyhľadávanejších kapiel a postupne aj pravidelnými účinkujúcimi a headlinermi najväčších slovenských festivalov. Vydali šesť albumov a niekoľko veľmi úspešných singlov. Pesničky ako Sadni si mi na kolená, alebo Dobrý večer priatelia doslova zľudoveli.
Cover albumu Pohybliví v nehybnom. Foto: Le Payaco

Najnovší album Pohybliví v nehybnom vyšiel 16.4.2020 vo vydavateľstve BRUUDER Records, ako LP na 12“ čiernom vinyle, na CD - digipack a digitálne na všetkých dostupných streamingových službách.


Komentáre