Hudba a film

Juraj Jakubisko v lete dokončil očakávanú Perinbabu a dva svety

"Bolo to krásne leto, ktoré sme zasvätili dôsledným a náročným prácam, konštatuje režisér."

TASR/Webmagazin.sk, 14. septembra 2020 13:05
Zubatá. Foto: Perinbaba a dva svety

Posledné roky aj tohtoročné leto obetoval Perinbabe jej stvoriteľ, režisér Juraj Jakubisko. S manželkou Deanou pracovali na finalizovaní rozprávky 21. storočia - Perinbaba a dva svety. S novým príbehom a hrdinami sa vráti do kín v decembri. Oficiálna premiéra filmu je plánovaná na 3. decembra. TASR o tom informovala PR manažérka Stanislava Borská.

"Bolo to krásne leto, ktoré sme zasvätili dôsledným a náročným prácam. Venovali sme sa zvuku, obrazu, no najmä špeciálnym efektom. Ľudí v kinách dnes už nenadchne, ak niekto zmizne len tak. Na to sme si už zvykli. Je dôležité neustále udivovať diváka a dopriať mu skutočný vizuálny zážitok," uviedol Jakubisko s tým, že v novej Perinbabe sa trikmi šetriť nebude. "Niektorí kolegovia mi hovorili, že obdobné vizuálne predstavy, efekty a triky, aké sa robia v Amerike, nie je možné v našich končinách realizovať. Aby som ich podnietil k väčšej odvahe, spolupracoval som s nimi v každom kroku výtvarnej a vizuálnej stránky a dotiahli sme to do konkrétnej výslednej podoby," prezradil režisér, ktorý nemá rád samoúčelné technické efekty: "Každý zázrak musí mať svoje emotívne a príbehové opodstatnenie. A taký bude aj návrat pôvodnej predstaviteľky Perinbaby – Giulietty Masinovej." Jakubisko dostával listy a prosby od jej fanúšikov, aby im ju vrátil. Moderné technológie a jeho fantázia mu to umožnili.
Nové postavy dlho očakávanej najúspešnejšej slovenskej filmovej rozprávky Perinbaba a dva svety - Lukáš a Lucia. Foto: Perinbaba a dva svety

Nový príbeh spojený s Perinbabou sa bude niesť aj v znamení legendárnych hudobných motívov, ktorým Jakubiskovci počas leta tiež venovali patričnú pozornosť. "Pre mňa je vo filme dôležitá nielen výtvarná a obrazová stránka. Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou každého filmu, hudba tiež. Tá niekedy dokáže diváka rozosmiať či rozplakať viac ako slovo. Posledné týždne sme sa preto venovali aj hudbe v rozprávke Perinbaba a dva svety. Mnohí si Perinbabu spájajú s piesňou Páslo dievča pávy, spolu s hudobnými skladateľmi sme jej dopriali novú podobu," dodal Jakubisko. Výsledok jeho práce si môžu diváci pozrieť v najnovšom teaser traileri so skladbou Slovenská od Mekyho Žbirku. "Mekymu som ukázal prvé zábery z pripravovanej Perinbaby a natoľko ho zaujali, že ich počas leta použil do klipu k svojej novej skladbe," objasnil spoluprácu režisér rozprávky, ktorej prvá klapka padla pred viac ako tromi rokmi.
Snímka z filmu Perinbaba a dva svety sa objaví vo videoklipe k skladbe Slovenská. Foto: Perinbaba a dva svety

Pôvodne bola premiéra rozprávky Perinbaba a dva svety plánovaná pred Vianocami v roku 2019, neskôr v marci 2020, no nakoniec sa jej diváci dočkajú začiatkom decembra. "Kríza spojená s novým koronavírusom nás výrazne zasiahla. Síce sme mali na prvý pohľad viac času a možností, no realita bola nakoniec úplne iná. Všetko sa zastavilo, prípadne sa citeľne spomalilo. Nepracovalo sa v štúdiách, v strižniach, a tak sme museli kus roboty doháňať práve počas leta," dodal k postprodukcii Jakubisko. Na otázku, či mal s manželkou čas aj na typický letný relax, reagoval: "Pre mňa je najväčším relaxom tvoriť a tomu sa môžem venovať počas každého ročného obdobia, za každého počasia."
Šťastná hviezda - záber z filmu Perinbaba a dva svety režiséra Juraja Jakubiska. Foto: Perinbaba a dva svety

Komentáre