Hudba a film

Film Svetlonoc Terezy Nvotovej zažije svetovú premiéru v Locarne

"Svetlonocou by som chcela pomôcť budovať ženské sebavedomie a slobodu v spoločnosti, ktorá sa o rovnosti pohlaví odmieta čo len baviť, hovorí režisérka filmu."

TASR, 13. júla 2022 9:45
Tereza Nvotová, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian
Bratislava 12. júla (TASR) - Nový film Terezy Nvotovej Svetlonoc vybrali do súťaže 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Locarne (3. - 13. 8.). Festival snímku uvedie v sekcii Concorso Cineasti del presente, ktorá sa zameriava na prvé a druhé filmy nádejných filmárov.

"Za posledných dvadsať rokov sa na tento prestížny festival dostali slovenské tituly iba dvakrát," uviedla pre TASR Jana Studená z distribučnej spoločnosti Forum Film, ktorá Nvotovej snímku uvedie do kín 29. septembra.
Hlavné hrdinky filmu Svetlonoc Natália Germáni a Eva Mores. Foto: BFILM

Ide o magickú drámu s prvkami mystery a hororu, odohráva sa v divokých slovenských horách. "Bez filtrov otvára intímny priestor žien a nebojí sa provokovať - násilie, sex, smrť či drogy ukazuje v nových kontextoch," približuje distribučná spoločnosť film, ktorý zoberie divákov "na cestu plnú napätia, zvedavosti a vzrušenia, aby nakoniec našli spolu s hlavnou hrdinkou slobodu a sebaprijatie".

"Svetlonocou by som chcela pomôcť budovať ženské sebavedomie a slobodu v spoločnosti, ktorá sa o rovnosti pohlaví odmieta čo len baviť," hovorí režisérka filmu. Nakrúcali ho na Slovensku, v hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová.
Nový film Terezy Nvotovej hovorí o diskriminácii a má hororovú atmosféru. Foto: BFILM

Osemročná Šarlota nešťastnou náhodou zhodí svoju malú sestru zo skaly. Keď si uvedomí čo spravila, zľakne sa a utečie z domu. Naspäť sa vráti až ako dospelá žena. Ubytuje sa v drevenici v horách, ktorej sa miestni dedinčania boja, pretože tam kedysi žila žena s povesťou bosorky. Šarlota na bosorky neverí, ale keď sa dozvie, že sa u nej vtedy našlo malé dieťa, začne sa o ten príbeh zaujímať a dúfať, že to mohla byť jej sestra, ktorá pád zo skaly prežila. Dedinčania však o tom odmietajú hovoriť a čoskoro začnú z bosoráctva podozrievať aj Šarlotu.

Film vznikol v koprodukcii BFILM a moloko film a podporil ho Audiovizuálny fond.







Komentáre