Hudba a film

Festival Dotyky a spojenia ponúkne program aj pre Ukrajincov

"Podľa programovej riaditeľky Moniky Michnovej ponúkne festival 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle. "

TASR, 19. mája 2022 12:27
Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Martin 18. mája (TASR) -
Divadelný festival Dotyky a spojenia sa vracia po období pandémie nového koronavírusu k júnovému termínu. Jeho 17. ročník sa uskutoční od 20. do 25. júna 2022 v Martine. Podľa programovej riaditeľky Moniky Michnovej ponúkne festival 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle.

Podotkla, že dramaturgickú radu festivalu najviac oslovili inscenácie, ktoré otvárajú citlivé a intímne témy hľadania identity, pomoci blížnemu, vyrovnávania sa s rodinnou alebo spoločenskou traumou. "Pozorujeme výrazný trend autorských inscenácií – libreto až ôsmich z desiatich inscenácií v Hlavnom programe vzniklo pre potreby daného diela. Nejde teda o inscenácie vychádzajúce z už známeho dramatického textu. Pokiaľ ide o program Pre mladé publikum, ktorý prináša výnimočné inscenácie pre detské a násťročné publikum, všetky inscenácie v programe sú pôvodnými adaptáciami literárneho diela. Čiže opäť je v nich prítomný autorský prístup," povedala Michnová.

V Hlavnom programe figuruje desať inscenácií - päť vzniklo v zriaďovaných a päť v nezriaďovaných divadlách. "Po prvý raz v 17-ročnej histórii festivalu sa v Hlavnom programe predstaví Dezorzovo lútkové divadlo, ktoré sa programovo venuje bábkovému divadlu pre dospelých. Na festivale uvedie veľkovýpravnú bábkovú drámu z obdobia druhej svetovej vojny Dukla, údolie smrti. Po niekoľkoročnej pauze sa na festivale predstavia tiež Divadlo Thália Színház z Košíc a Divadlo Astorka Korzo ´90 z Bratislavy," upozornila programová riaditeľka festivalu.

"Minulý rok sa nám osvedčilo rozšírenie programu Junior, ktorý prezentuje tvorbu študentiek a študentov vysokých umeleckých škôl. Aj tento rok sme sa rozhodli ponechať rozšírený program a počas šiestich dní uvedieme až sedem študentských inscenácií," doplnila Michnová.

Organizátori pripravili program aj pre ukrajinské publikum – rozprávkovú inscenáciu v rusínskom jazyku Zlatý kľúčik Divadla Alexandra Duchnoviča. Po nej bude nasledovať tvorivá dielňa pre deti v ukrajinčine, čítanie z textov ukrajinských autoriek a autorov v réžii Lukáša Brutovského Dobrý večer, sme z Ukrajiny v rámci projektu Worldwide Ukrainian Play Reading Project a ukrajinský večer.

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.




Komentáre