Hudba a film

Čierne diery darovali SNG kompletnú zbierku svojich grafík

"Slovensko je krajinou zabudnutých a zanikajúcich technických pamiatok. Na ich vzácnosť upozorňuje združenie Čierne diery. Mapuje ich, upriamuje na nich pozornosť verejnosti a v spolupráci s mnohými umelcami a dizajnérmi pomohlo vytvoriť unikátnu zbierku grafík, o ktoré prejavila záujem Slovenská národná galéria. Združenie jej ich darovalo."

TASR/Webmagazin.sk, 15. mája 2020 9:54
Výstava grafík Čierne diery v aukčnej sieni SOGA. Foto: TASR/Lívia Štokingerová


Združenie Čierne diery vzniklo ako projekt troch kamarátov a nadšencov – Martina Liptáka, Andreja Sarvaša a Miroslava Beňáka, ktorí na cestách po Slovensku vyhľadávajú a zaznamenávajú príbehy priemyselných pamiatok a iných stavieb. Píšu o nich články, venujú sa im podrobne na sociálnych sieťach, vydali niekoľko máp s ich popisom a históriou. Niektoré už neexistujú, iné pomaly chátrajú, z niekoľkých ostali len ruiny, no viaceré si dodnes zachovali svoj architektonický pôvab, štýl a jedinečnú technickú hodnotu.

Sú to staré továrne, observatóriá, bývalé dielne, viadukty, vodojemy, dodnes obývané bytové kolónie, honosné vily, staré panstvá, vidiecke sídla a kaštiele, či rôzne vzácne technické stavby prevažne z obdobia konca monarchie a prvej republiky. Dokazujú historickú prítomnosť rozvoja a priemyslu často na miestach, ktorým sa posledné desaťročia pokrok a rozmach zďaleka vyhýbajú. Ich unikátnosť, architektúra a história neraz presahujú regionálny význam a mohli by byť pamiatkami európskeho i svetového významu. Väčšina z nich však zaniká a rozpadá sa bez povšimnutia štátnych inštitúcií. Preto ich nazvali Čierne diery.

Výstava grafík Čierne diery v aukčnej sieni SOGA. Foto: TASR/Lívia Štokingerová


Odchádzajúce dedičstvo v 191 grafikách


Počas svojej relatívne krátkej šesťročnej existencie sa združeniu Čierne diery podarilo dostať mnohé z jedinečných stavieb a technických pamiatok do svetla pozornosti nielen pamiatkarov, historikov, či architektov, ale aj verejnosti. Vďaka spolupráci s dizajnérom Michalom Tornyaiom a takmer päťdesiatimi slovenskými ilustrátormi, dizajnérmi a výtvarníkmi postupne vytvorili zbierku takmer dvesto grafík znázorňujúcich zmapované Čierne diery. Celú dovtedajšiu zbierku vystavovali vo februári v Aukčnej spoločnosti SOGA, čo len zvýšilo už tak obrovský záujem zberateľov. Hoci združenie od začiatku nemení cenu jednej grafiky 25 eur, ceny vypredaných kusov sa v aukciách vyšplhali najviac na štyritisíc eur. Kolekciu grafík Čierne diery chcela odkúpiť Slovenská národná galéria. Združenie Čierne diery sa však rozhodlo celú zbierku SNG darovať.

„Keďže sme túto situáciu nikdy nepredpokladali, z niektorých grafík sme mali len posledný kus. Niektoré nám dokonca chýbali a vy ste nám ich darovali naspäť. Ku dnešnému dňu sme tak Slovenskej národnej galérii odovzdali 185 našich grafík a 4 ďalšie sme zapožičali od súkromných zberateľov na digitalizáciu. SNG sa o ne dobre postará, zapožičia ich na výstavy a uchová, keď už tu my nebudeme,“ napísali členovia združenia na svojej facebookovej stránke. „Nič z toho by sa zrejme nestalo bez osobného vkladu riaditeľky SNG Alexandry Kusej a zástupcov Aukčnej spoločnosti SOGA Júliusa Barcziho a Niny Gažovičovej. Vďaka výstave v SOGA sa diela podarilo skompletizovať a ukázať ich veľkému počtu návštevníkov.“

Riaditeľka SNG Alexandra Kusá, zakladatelia združenia Čierne diery a Július Barczi z aukčnej siene SOGA počas otvorenia výstavy. Foto: TASR/Lívia Štokingerová


Grafiky vytvorilo 48 autorov



Zoznam diel, pamiatok a umelcov nie je konečný. Združenie Čierne diery naďalej pokračuje v mapovaní a osvete funkčných aj zabudnutých unikátnych pamiatok, a tak sa bude postupne rozrastať aj zbierka grafických diel. Doposiaľ vzniklo 191 grafík od 48 autorov. Čierne diery Slovenska doposiaľ zobrazili:
Adela Režná, Alexandra Barth, Alica Kucharovič, Alica Raticová, Barbora Demovičová, Boris Sirka, Daniela Olejníková, Dávid Soboň, Denisa Kollárová, Dominika Žáková, Han Illustration, Hedviga Gutierrez, Ivana Palečková, Jana Hirnerová, Jana Malatincová, Juliána Chomová, Jozef Gľaba, Karol Trnovský, Kristína Kubáňová, Lucia Tallová, Lucia Žatkuliaková, Lukáš Cehľár, Marek Cina, Marek Menke, Marek Mráz, Matej Vojtuš, Matúš Maťátko, Michal Czinege, Michaela Chmelíčková, Michal Tornyai, Miloslav Kučera, Miroslav Beňák, Ondrej Gavalda, Ondrej Jób, Ové Pictures, Paulína Rypáková (Vårregn), Peter Cvik, Peter Chmela, Radko Čepček, Samo Čarnoký, Simona Čechová, Soňa Patúcová, Tero Abaffy, Veronika Klímová, Veronika Pažická, Veronika Rybnická, Zuzana Bartová

Niekdajšia budova bratislavskej Patrónky na grafike Daniely Olejníkovej. Foto: TASR/Čierne diery


Ružová Cvernovka od Daniely Olejníkovej. Foto: TASR/Čierne diery


Kúpele Grossling od Adely Režnej. Foto: TASR/Čierne diery


Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach nad Topľou. Paulína Rypáková (Vårregn) Foto: TASR/Čierne diery



Komentáre