Hudba a film

Božidara Turzonovová a NO NAME sa spojili v unikátnej vianočnej piesni

"Pieseň nahrali spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a premiéru mala v rámci charitatívneho galavečera Noc nádejí."

TASR, 6. decembra 2021 13:09
Na snímke Igor Timko a Božidara Turzonovová pred premiérou spoločnej vianočnej piesne Vianoce s Božidarou. Foto: Archív No Name

Unikátne hudobné spojenie v jedinečnej vianočnej piesni. To je novinka „Vianoce s Božidarou“, v ktorej sa stretli skupina NO NAME a herecká legenda Božidara Turzonovová. Autorom hudby aj textu je Igor Timko. Pieseň nahrali spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a premiéru mala v rámci charitatívneho galavečera Noc nádejí. Novinka je vôbec prvým duetom kapely NO NAME so slovenským interpretom za 25 rokov existencie!

„Vianoce verte vždy budú stáť za to, otvoriť náruč sestrám aj bratom, pre tých čo dokážu s pokorou pripustiť, tak ľahko sa mýli a ťažko odpustí...” Spieva Igor Timko a Božidara Turzonovová vo vianočnej novinke skupiny NO NAME.
„Vianoce sú vskutku jednou z posledných istôt, ku ktorej počas roka smeruje väčšina sveta. A z toho sme vychádzali pri tvorbe piesne. Po dokončení textu a melódie sme následne hľadali niekoho, kto je dostatočne čistý a skúsený životom na to, aby to mohol interpretovať. Voľba padla práve na pani profesorku Božidaru Turzonovovú a bolo to absolútne jasné," vysvetľuje Igor Timko.
Skupina No Name a herečka Božidara Turzonovová. Foto: Archív No Name

Angažovanie pani Turzonovovej v tejto piesni je výnimočné. Jej legendárny spevácky výstup, ktorý si poslucháči a diváci všeobecne pamätajú, sa spája s realizáciou muzikálu Na skle maľované. Teraz má na konte vianočnú pieseň so skupinou NO NAME.
"Trošku som váhala, lebo už som dlho nespievala a v minulosti som spievala spravidla sama. Keď som však čítala ten text, ktorý ma zasiahol, tak som súhlasila. Text je úžasný a vychádza z kontextu doby a životného pocitu, v ktorom sa teraz nachádzame. Bola to krásna práca," prezradila Božidara Turzonovová.

Novinka „Vianoce s Božidarou“ je vôbec prvým výhradne slovenským duetom kapely NO NAME, ktorá má na konte spoločné piesne s Karlom Gottom, Lucie Bílou či skupinou Chinaski. Na toho pravého slovenského interpreta si hudobníci adekvátne počkali.
„Vedeli, sme, že pani Turzonovová je elita národa, profesionál a legenda. Ale takú úroveň prípravy, s akou vkročila do našej spolupráce, tak to považujem za dotyk zlatej generácie, akú kedy naša spoločnosť v umeleckých kruhoch vygenerovala. S takýmito osobnosťami spolupracovať je tak príjemné a intenzívne, že si spontánne poviete konečne,“ nešetrí chválou Igor Timko.

Názov skladby „Vianoce s Božidarou“ vymyslel Igor Timko. Božidara Turzonovová mu bola v čase štúdií v Banskej Bystrici dekankou. Dnes na bystrickej Akadémii umení pôsobia obaja.

„Podľa mňa má skladba dokonalý názov. Samozrejme pani profesorka sa ostýchala. Pre pokornú a skromnú dámu to bolo už príliš, ale argumenty zvíťazili. Vravím: Ak sa zhodneme na tom, že Vianoce sú boží dar, bolo by rúhaním nepomenovať pieseň Vianoce s niekým, kto má boží dar v mene,“ vyznal sa Igor Timko.

„Tohtoročné Vianoce budú celé v znamení Vianoc s Božidarou. Sama pieseň je posolstvom nádeje a akéhosi apelu pre spoločnosť, že človek sa ľahko mýli, ale ťažko odpúšťa, že skutočnou podstatou Vianoc je odpustenie, snaha začať od znova. Veď práve v tejto dobe platí, že sme tu len na chvíľu. Proste očista. Každý z nás má možnosť pokúsiť sa byť lepším. Možnosť máme všetci, otázkou zostáva, koľkí z nás sa o to pokúsia,“ uzatvára Igor Timko.

Komentáre